backtotop

Symptomen van artrose

De tekens van artrose

Botaantasting en gewrichtsmisvorming

De degeneratie van het kraakbeen en de afbraak van de chondrocyten hebben een weerslag op het bot. Er kunnen zich verschillende verschijnselen voordoen die in verband staan met het kwetsbaar worden van de gewrichten. We stellen zo vast dat bij mensen met artrose er zich botuitsteeksels kunnen vormen met als gevolg een misvorming van de gewrichten. Ook kan het kraakbeen op bepaalde plaatsen verdwijnen waardoor het bot bloot komt te liggen in het gewricht.

Ontsteking en zwelling

Artrose kan ook ontsteking veroorzaken door diverse oorzaken:

  • lokale zwelling in het begin van de evolutie;
  • de vorming van kristallen die net zoals bij jicht het gewrichtsmembraan doen ontsteken (dat is het weefsel dat de binnenkant van de gewrichten bekleedt);
  • stukjes kraakbeen die afvallen in de holte van het gewricht.

Deze ontsteking geeft een verdikking van het gewrichtvlies en een te sterke afscheiding van vocht. Het gewricht gaat zwellen en wordt warmer en roder. Dergelijke zwellingen kunnen in opstoten voorkomen en lijken gepaard te gaan met een verergering van de artrose.

Een herkenbare pijn

Artrose zal eveneens gepaard gaan met op en af gaande pijn in de aangetaste gewrichten. De pijn door artrose verergert meestal door bewegen en verbetert door rust. Ze neemt geleidelijk aan toe in de loop van de dag en is het ergste tegen de avond. Daardoor kan ook het inslapen worden bemoeilijkt.

Geschreven door Stéphanie Koplowiczvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Artrose - Symptomen - De tekens van artrose
Reclame