backtotop

Diagnose artrose

Diagnose van artrose

Klinisch onderzoek

Vaak kan aan de hand van het klinisch onderzoek van de patiënt een eerste diagnose van artrose worden gesteld. De arts onderzoekt de pijnlijke gewrichten en probeert ze te bewegen. Als die gewrichten stijf zijn of kraken of misvormingen vertonen bijvoorbeeld, dan zijn dat tekens van artrose.

Artrose op X-stralen

Door de klassieke radiografie kan vaak de diagnose van artrose worden bevestigd. Daarop worden de vier voornaamste tekens van artrose duidelijk:

  • een vernauwing van het gewricht als gevolg van afbraak van het kraakbeen,
  • gaten in het bot (geoden), rondom het gewricht,
  • uitgroeiingen van het bot of osteofyten,
  • een verdichting van het bot onder het kraakbeen.

Maar ook al wijzen deze tekens op het bestaan van artrose, toch kan het zijn dat er helemaal geen symptomen zijn. Met andere woorden: veel mensen hebben al radiologische tekens van artrose zonder dat ze pijn hebben! Daarom is het voor de dokter belangrijk eraan te denken dat hij een patiënt behandelt en geen radiografie.

Vaak nutteloze onderzoeken

Bij artrose heeft een bloedafname niet echt zin. Ook al gaat artrose soms gepaard met ontsteking, dan is die gelokaliseerd en het gevolg van aantasting van het kraakbeen. Als er tekens van ontsteking zijn in de bloedresultaten, dan dient men te denken aan een andere diagnose zoals poliartritis bijvoorbeeld. Daarbij bestaat er inderdaad een veralgemeende (systemische) ontsteking.

Geschreven door Stéphanie Koplowiczvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Artrose - Diagnose - Diagnose van artrose
Reclame