backtotop

Behandeling van artrose

Geneesmiddelen tegen pijn

Pijnstillers

Paracetamol staat onderaan de basis van de piramide van de behandeling van pijn, die werd opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat middel is meestal doeltreffend en wordt goed verdragen. Als met paracetamol alleen ernstige pijn niet kan worden verlicht, dan kan het gecombineerd worden met lichte opiaten. Dergelijke combinaties behoren tot de tweede trap van de pijnpiramide van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Ontstekingsremmers

Ontstekingsremmers hebben het voordeel pijn te verlichten terwijl ze ook de mechanische ontsteking bestrijden die een gevolg is van de afbraak van het kraakbeen. De niet-steroïdale ontstekingsremmers (de NSAID) worden het meest gebruikt bij artrose. Ze worden 'niet-steroïdaal' genoemd omdat ze geen cortison bevatten.
Maar opgelet: ze kunnen bijwerkingen hebben zoals een ontsteking van de maag (risico van zweer) en van de darm en een verhoging van de bloeddruk.

Infiltraties

Indien met de voorgaand vernoemde behandelingen de pijn niet vermindert, kan de arts injecties geven met corticosteroïden met een lange werkingsduur in het gewricht: dat zijn de infiltraties. Deze injecties zijn doeltreffend bij een intensieve opstoot. Daarmee kan inderdaad het ontstekingsproces dat aan de basis ligt van de pijn worden afgeremd of volledig gestopt. Ze werken een tot twee maanden, maar men raadt af om er meer dan drie per jaar te geven in een zelfde gewricht. En ze kunnen ook niet voor elk geval worden gegeven: enkel de arts kan beslissen over het nut ervan.

Geschreven door Stéphanie KoplowiczHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Artrose - Behandeling - Geneesmiddelen tegen pijn
Reclame