backtotop

Behandeling van artrose

Chirurgie

Ultiem redmiddel: chirurgie

Als de pijn ondragelijk wordt, de stijfheid van het gewricht zo erg is dat het bijna niet meer kan bewegen en de letsels op de radiografie zeer uitgesproken, zijn, dan kan de arts beslissen tot chirurgie. Die keuze hangt ook af van de leeftijd van de patiënt, zijn beroep, andere bestaande ziekten...

Preventieve chirurgie

Preventieve chirurgie kan worden uitgevoerd om misvormingen te verminderen die artrose kunnen veroorzaken: aangeboren ontwrichtingen of misvormingen van de heup, mechanische afwijkingen van de knie (genu varum, valgum) of gevolgen van een trauma.
Tussen preventieve en curatieve chirurgie kan met artroscopie, waarbij een sonde in het gewricht wordt ingebracht, de schade aan het gewricht worden nagegaan en eventueel bot- en kraakbeenstukjes die ontsteking kunnen uitlokken worden verwijderd.

Conserverende chirurgie

Bij artrose van de heup en de knie kan de chirurg eveneens een osteotomie uitvoeren. Bij deze operatie wordt een stuk bot weggesneden om de as van het gewricht te veranderen. Nadat de botten zijn doorgesneden, worden ze terug recht gezet en vastgezet met vijzen, nietjes of een plaat. Hoofdbedoeling van deze ingreep is de aandoening te stabiliseren maar ook de pijn te verminderen.

Het plaatsen van een prothese

Als laatste redmiddel wanner de gewrichten te erg beschadigd zijn, kan de chirurg een volledige prothese plaatsen van de heup of knie. Het nadeel van een prothese is de korte levensduur ervan: ongeveer 15 jaar. Daarom wordt ze enkel bij oudere mensen geplaatst terwijl bij jongere patiënten de voorkeur wordt gegeven aan andere methoden voor behandeling.

Geschreven door Stéphanie KoplowiczHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Artrose - Behandeling - Chirurgie
Reclame