backtotop

Wat is artrose?

Artrose: wat en waar?

Artrose in enkele woorden

Artrose is een zogenaamde degeneratieve aandoening. Dat wil zeggen dat ze niet van traumatische, ontstekingachtige, infectieuze of kankerachtige aard is. Artrose houdt eenvoudigweg verband met de leeftijd en met verouderen. m welk proces het precies gaat, is onbekend.
De pijn, misvormingen van het bot en de zwellingen die door de artrose worden veroorzaakt, worden uitgelokt door veranderingen in het kraakbeen. De voornaamste functie van het kraakbeen is de beenderen en de beweeglijkheid ervan te beschermen.

Meer afbraak dan opbouw

Concreet is het kraakbeen de plaats waar de chondrocyten of cellen van het kraakbeen worden aangemaakt. Tot op een bepaald ogenblik maakt het kraakbeen voldoende van die cellen aan om de mogelijke afbraak ervan te compenseren. Na verloop van tijd of onder invloed van bepaalde factoren (overgewicht of onaangepaste fysieke activiteiten bijvoorbeeld) is de aanmaak van nieuwe cellen niet voldoende meer om de afbraak ervan te compenseren. Gevolg is een vermindering van de dikte van het kraakbeen in bepaalde gebieden die mechanisch overbelast worden. Daardoor kan het kraakbeen het bot niet meer voldoende beschermen.

Botmisvorming

Bij dergelijke aantasting van het kraakbeen zal vaak ook het bot gaan misvormen. Daardoor geraken de vingers misvormd en treden er aan de wervels afwijkingen op: de zogenaamde papegaaibekken.

Waar treedt artrose op?

Artrose doet zich niet gelijk waar in het lichaam voor. De meest aangetaste gewrichten zijn:

  • de knieën en de heupen die een cruciale rol spelen bij het stappen,
  • de vingers op niveau van de gewrichtjes tussen de vingerkootjes,
  • de nek (cervicale artrose) en
  • het onderste deel van de rug (lumbale artrose).

Geschreven door Stéphanie KoplowiczHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Artrose: wat en waar?
Reclame