backtotop

Wat is artrose?

Artrose is geen artritis

Artrose en artritis: niet te verwarren

Zowel bij artritis en artrose gaat het om een aantasting van gewrichten. Toch mogen ze niet met elkaar verward worden. Terwijl artrose een veel voorkomende degeneratieve aandoening is, is artritis een ontstekingsziekte van het gewricht zoals bij reumatoïde artritis of spondylitis ankylosans. Reumatische ontstekingsziekten kunnen zich al op zeer jonge leeftijd voordoen, in tegenstelling tot artrose.

Verschillende symptomen

Artritis en artrose hebben verschillende symptomen. Waar rust de pijn bij artrose doet verminderen, geeft dat bij artritispijn helemaal geen verbetering. De patiënt kan er soms ook 's nachts van wakker worden. In tegenstelling tot artrose kunnen ontstekingachtige reumatische aandoeningen ook de algemene toestand aantasten.

Artritissoorten

De meest gekende soort artritis is de reumatoïde artritis. Die mag niet worden verward met artrose: deze ziekte begint immers al op jongvolwassen leeftijd. Ze duikt bovendien over het hele lichaam op, terwijl artrose enkel bepaalde plaatsen aantast. Andere vormen van artritis zijn bij dokters ook goed gekend:

  • juveniele,
  • spondylitis ankylosans,
  • psoriatische artritis,
  • jicht,
  • lupus, een auto-immuunziekte die als een vorm van artritis wordt beschouwd.

Geschreven door Stéphanie Koplowiczvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Artrose - Begrijpen - Artrose is geen artritis
Reclame