backtotop

Symptomen

Psychische angst

Anticipatieangst

Psychische angst heeft geen duidelijke oorzaak en gaat gepaard met een gevoel van onzekerheid en vage vrees. Die gevoelens zijn kwellend en zelfs 'pijnlijk'. Vaak erkennen angstpatiënten die gevoelens als overdreven en abnormaal. En het lucht hen niet echt op als anderen hen geruststellen. Typisch voor angst is ook en vooral de zogenaamde anticipatieangst: angst voor wat er zou kunnen gebeuren in een bepaalde situatie die ten onrechte als gevaarlijk wordt beschouwd.

Gevolg: vermijdingsgedrag

Er is dus geen echt gevaar, maar toch zal de patiënt een hele reeks situaties vermijden waarin hij angstig zou kunnen worden of zijn angst zou kunnen toenemen. De een wil niet meer buitenkomen (agorafobie of pleinvrees), de ander zal elke omgeving uit de weg gaan die hem of haar doet terugdenken aan een vroeger trauma (posttraumatische stress), nog een ander wil nooit meer vliegen (specifieke fobie), zal nooit het woord nemen tijdens een vergadering (sociale fobie)...

Aanhoudend of tijdelijk

Angst kan aanhoudend of tijdelijk zijn. In het eerste geval heeft de patiënt dag in dag uit angstklachten en roept elke gebeurtenis schrik op. In het tweede geval is er sprake van angstaanvallen. Ze komen als een donderslag bij heldere hemel en gaan gepaard met paniek en zelfs doodsangst, waarna ze spontaan weer verdwijnen.

Geschreven door Dr Pierre OswaldHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Psychische angst
Reclame