backtotop

Gevolgen angststoornissen voor dagelijks leven

Angststoornissen - Gevolgen - Leed, stigmatisering en isolement

Leed, stigmatisering en isolement

Een groot leed

De patiënt doet niet anders dan piekeren en zich zorgen maken, waardoor hij geen moment meer gerust is. Alle dagdagelijkse handelingen zijn als het ware besmet, en heel wat activiteiten vallen weg. Bovendien zijn angstpatiënten bevreesd voor de blik van anderen en mijden ze contact.

De naasten

Bij angststoornissen heeft de omgeving vaak weinig inzicht in de symptomen. Soms wordt het gedrag van de patiënt door de omgeving ten onrechte gestigmatiseerd, waardoor hij zich nog meer afgewezen voelt. Meestal doen de naasten er echter alles aan om de patiënt te beschermen of zelfs te overbeschermen. Helaas belandt de patiënt door dergelijk gedrag met de jaren in een vicieuze cirkel waar hij nog moeilijk uitraakt.

Alcohol- en middelenmisbruik

Angstpatiënten profiteren van het ontremmend effect van deze middelen en consumeren gretig een hele reeks middelen die aanvankelijk hun symptomen verlichten, maar op langere termijn minder doeltreffend blijken en het probleem zelfs verergeren. In dat geval is er sprake van gewenning.

Alcohol, cannabis en bepaalde geneesmiddelen zijn daarbij het meest populair. Cannabis neemt elke motivatie weg. Geneesmiddelen, vooral dan benzodiazepines, kunnen bij langduriger gebruik de behandeling bemoeilijken, echt verslavend werken en al hun doeltreffendheid verliezen.

Reclame
Angststoornissen - Gevolgen - Leed, stigmatisering en isolement
Reclame

Geschreven door Dr Pierre OswaldLees verder: Hoe wordt de diagnose van angststoornissen gesteld?

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.