backtotop
Nieuws
Leren omgaan met vliegangst

Leren omgaan met vliegangst

Brussels Airlines organiseert cursussen voor mensen met vliegangst. Tijdens begeleide vluchten leer je er je angsten onder controle te houden.

Reclame

Anouk Vanden Bogaerde is psychologe aan de Universiteit Gent. Ze rondt er een doctoraatsonderzoek af over de werkingsmechanismen van vliegangst. Zij levert de wetenschappelijke feedback voor de cursussen vliegangst van Brussels Airlines.

Wat zijn de oorzaken van vliegangst?

Conditionering is een belangrijke oorzaak. Wanneer een gebeurtenis, zoals een vlucht, geassocieerd wordt met iets heel aversief - denk aan hevige turbulentie of een crash -leren mensen dat vliegen ook gevaarlijk kan zijn, waardoor ze angstig worden.
Deze verklaring dekt het probleem echter niet helemaal. Niet alle mensen met vliegangst hebben ooit iets aversief meegemaakt tijdens een vlucht. Bovendien creëert niet iedereen die iets aversief heeft meegemaakt, daarom ook vliegangst.
Er is meer onderzoek nodig naar de oorzaken van vliegangst. Wat vaak geobserveerd wordt ? maar nog niet wetenschappelijk onderbouwd is - is dat veel mensen met vliegangst moeite hebben om de controle uit handen te geven. Een reis per vliegtuig is natuurlijk bij uitstek een situatie waarin je geen controle hebt.

De lessen worden verdeeld over twee dagen.

De eerste dag geven ervaren piloten en instructeurs uitleg bij de technische aspecten van een vlucht: 'Hoe blijft een vliegtuig in de lucht'? en 'Wat betekenen die vreemde geluiden aan boord'? Een klinisch psycholoog legt daarna de mechanismen uit die de angst in stand houden. Er zijn ook speciale ademhalingsoefeningen.

Op de tweede dag gaan de cursisten mee op een vlucht van ongeveer anderhalf uur?

De vluchten die genomen worden tijdens de cursus zijn gewone lijnvluchten van Brussels Airlines. Een klinisch psycholoog geeft individuele begeleiding aan boord.
Een volgeboekte vlucht kan soms voldoende aversief zijn voor een bepaald persoon om een vliegangst te ontwikkelen. Maar in dat geval spreekt men eerder van claustrofobie waarvan de vliegsituatie slechts een deel is. Dan is het beter om eerst een behandeling aan te vatten voor dit probleem, vooraleer deel te nemen aan een cursus die puur over vliegangst gaat.

Hoe groot is de kans dat de cursus iemand van zijn vliegangst afhelpt?

Zes maanden na de tweedaagse sessie worden de cursisten opgevolgd door de psycholoog. Na afloop van de cursus verklaarde ongeveer 80% van de deelnemers van zijn fobie verlost te zijn. Ook bij de andere deelnemers was de angst gevoelig afgenomen.

Lees meer over Angststoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Posttraumatische stress

Gevolgen van een traumaEen posttraumatische stressstoornis (…)

Posttraumatische stress
Plankenkoorts, verlegenheid en sociale fobie

Schrik voor de blik van anderenEen sociale fobie verschilt (…)

Plankenkoorts, verlegenheid en sociale fobie