backtotop
Nieuws
Eerste hulp bij een paniekaanval

Eerste hulp bij een paniekaanval

De meeste mensen weten niet hoe te reageren wanneer ze iemand een paniekaanval zien krijgen. Toch bestaan er nuttige tips voor eerstehulpverlening.

Reclame

Een op vier krijgt in zijn leven ooit te maken met een paniekaanval. Van een aanval ga je zeker niet dood, al denkt het slachtoffer daar op dat moment wel anders over. Hyperventileren, trillen en zweten, bang zijn om 'iets' te krijgen (een hartaanval, plotseling flauwvallen ...), deze symptomen zijn typerend voor een paniekaanval. En ze kunnen zonder enige aanwijzing ontstaan.

Openbare ruimten

Een paniekaanval doet zich meestal voor wanneer de persoon in kwestie zich in een openbare ruimte bevindt, op plaatsen waar veel mensen zijn. Dat kan een drukke winkelstraat zijn, een rij voor de kassa in de supermarkt of een groot plein midden in de stad. Paniekaanvallen zijn dan ook vaak geassocieerd met agorafobie of pleinvrees.
De meesten onder ons weten echter niet goed hoe ze iemand met een paniekaanval kunnen helpen. Nochtans kan een gepaste interventie de angst nog tijdens de aanval verminderen, en de kans verkleinen dat het slachtoffer een paniekstoornis ontwikkelt.

Eerste hulp

Het komt er in de eerste plaats op aan de persoon die een paniekaanval krijgt, gerust te stellen, en dit op een niet mis te verstane, doch begripvolle manier. Hoe irrationeel de angst ook is, de hulpverlener mag de toestand van het slachtoffer nooit ridiculiseren. Hij benadrukt wel dat de aanval niet levensbedreigend is. En verder dat de symptomen snel zullen verdwijnen , meestal binnen de tien minuten.
Hyperventileert het slachtoffer zo sterk en lang dat hij het bewustzijn verliest, dan laat de hulpverlener hem best op de grond liggen en belt hij zo snel mogelijk een ambulance.
Wanneer de aanval voorbij is, wijst de hulpverlener het slachtoffer er op dat er effectieve behandelingen bestaan om paniekaanvallen tegen te gaan, en dat er professionele hulpverleners zijn met een specialisatie in de materie.

Lees meer over Angststoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Psychische angst

Anticipatieangst Psychische angst heeft geen duidelijke (…)

Angststoornissen - Symptomen - Psychische angst
Lichamelijke verschijnselen

Terugkerende symptomenZoals we eerder al opmerkten, komt schrik (…)

Angststoornissen - Symptomen - Lichamelijke verschijnselen