backtotop
Nieuws
Angststoornissen: uitstel voor het hart?

Angststoornissen: uitstel voor het hart?

Twee recente studies bevestigen het bestaan van een duidelijk verband tussen angststoornissen en hartziekten.

Reclame

"Jaag je niet op, het is slecht voor je hart!" Een belachelijke bewering? Wellicht niet... Het bewijs dat onze geestelijke gezondheid wel degelijk een impact heeft op ons lichaam werd geleverd door Nederlandse (1) en Zweedse (2) onderzoekers. Zij bevestigen dat er een verband bestaat tussen angststoornissen en hartziekten. Hun resultaten werden uiteengezet in twee studies gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology.

Angststoornissen en hartproblemen

Dr. Annelieke M. Roest en haar collega's van de Universiteit van Tilburg hebben een zeer omvangrijk werk verricht. Ze hebben gegevens verzameld, vergeleken en onderzocht van 20 studies, uitgevoerd tussen 1980 en 2009. De resultaten laten geen misverstand bestaan! Na een gemiddelde tijdsspanne van 11 jaar, liepen de mensen met angststoornissen een 26% hoger risico op chronische hartziekten. Bij deze ziekten hoorde bijvoorbeeld hartinsufficiëntie, waarbij de pompfunctie van het hart tekortschiet. Het sterfterisico te wijten aan hartproblemen lag bij diezelfde mensen 48% hoger. Volgens deze studie is het dus duidelijk dat angst, net als hypertensie, een belangrijke risicofactor is voor hartziekten.

Angst wel, depressie niet

Deze ontdekking loopt gelijk met de resultaten van een tweede studie uitgevoerd door de onderzoekers van het Karolinska Institute van Stockholm. Deze studie bevestigt niet alleen het verband tussen angst en hartziekten, maar brengt ook de rol van de depressie ter sprake in ditzelfde soort problemen. In tegenstelling tot wat talrijke eerdere studies beweerd hadden, verhoogt een depressie het risico op hartziekten niet. Hoe is die vergissing eigenlijk ontstaan? Volgens de Zweedse onderzoekers zou ze te wijten zijn aan de verwarring tussen een depressie en angststoornissen, twee ziekten die nauw met elkaar verbonden zijn: bijna de helft van de patiënten die lijden aan angststoornissen, heeft ook last van een depressie.

Hartproblemen: beter voorkomen dan genezen

Angst is dus een belangrijke risicofactor voor hartziekten. Deze ontdekking herinnert er ons aan hoe belangrijk het is om angststoornissen op de juiste manier te behandelen. Voor een betere levenskwaliteit... maar ook voor een gezonder hart.

Lees meer over Angststoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Angstaanval

Een intense angstEen angst- of (…)

Angstaanval
Gegeneraliseerde angststoornis

Een chronisch gevoel Een gegeneraliseerde angststoornis komt frequent voor: 4 tot (…)

Angststoornissen - Vormen - Gegeneraliseerde angststoornis