backtotop
Nieuws

Gepubliceerd op 21/09/2021

Balans van de COVID-19-vaccinatie

Balans van de COVID-19-vaccinatie

Vraag je je af met welk vaccin je zal worden ingeënt tegen SARS-COV2? Heb je angst voor naalden en vaccins? Deze minigids maakt je wegwijs in de soorten vaccinaties tegen het coronavirus en reikt je middelen aan om niet langer bang te zijn voor pijn bij de injectie en eventuele bijwerkingen.

Reclame

De twee belangrijkste soorten vaccins tegen SARS-COV2 zijn geïnactiveerde vaccins, gemaakt op basis van passieve moleculen. Met die vaccins heb je geen enkel risico om de ziekte te krijgen.

  • Boodschapper-RNA-vaccins (mRNA-vaccins) zoals Pfizer/BioNTech en Moderna bevatten een boodschapper-molecule (mRNA) met de welbepaalde genetische code om het oppervlakte-eiwit van COVID-19 (spike) aan te maken.

  • Adenovirusvaccins (AstraZeneca en Johnson&Johnson) bevatten een levend, maar onschuldig gemaakt virus (een adenovirus), dat een welbepaald deel van het DNA van het SARS-COV2-virus transporteert.

Welk vaccin krijg ik?

De kennis over de vaccins en hun bescherming tegen varianten van COVID-19 evolueert snel. Op dit moment ziet het ernaar uit dat steeds meer mensen zullen worden gevaccineerd met mRNA-vaccins, die verschillende voordelen bieden. Zo bezitten ze een grotere efficiëntie (ruim 90% bescherming tegen het coronavirus), hebben ze de minste bijwerkingen en reageren ze het best op de diverse varianten (terwijl het AstraZeneca-vaccin minder dan 10% werkzaam is tegen bijvoorbeeld de Zuid-Afrikaanse variant). Voorts zijn het de enige vaccins die mogen worden toegediend aan zwangere vrouwen in het tweede trimester van de zwangerschap.

Oudere mensen die zich moeilijk kunnen verplaatsen, zal men thuis vaccineren met het Johnson&Johnson-vaccin, waarvan slechts één dosis vereist is.

Weetje: mRNA-vaccins hebben de grootste toekomstperspectieven. Men kan ze snel en eenvoudig produceren, en ze bieden betere resultaten zonder toevoeging van adjuvantia om de immuunrespons van het lichaam te verbeteren. Het enige probleem is de manier van bewaring: die kan namelijk nog beter.

Wat als ik bang ben voor injectienaalden?

Het is niet nodig om bang te zijn voor pijn als gevolg van de injectie van het vaccin. Daar bestaan namelijk handige middeltjes voor. Zo kun je vragen aan je arts om je verdovende EMLA-patches (lidocaïne en prilocaïne) voor te schrijven. Als de pleister minstens één uur op voorhand op de prikplek wordt aangebracht, is de prik zo goed als pijnloos. Om ongewenste plaatselijke bijwerkingen (blauwe plek, gezwollen, pijnlijke arm) te voorkomen, is het belangrijk dat je de geïnjecteerde arm in de juiste positie houdt. Span de schouder niet op, maar ontspan en laat de schouder zakken. Plaats vervolgens je elleboog op je knie.

En wat doe ik met de ongewenste bijwerkingen van het vaccin?

Weet dat ernstige bijwerkingen als gevolg van de injectie met een adenovirusvaccin zoals AstraZeneca en Johnson&Johnson (trombose en trombocytopenie) uiterst zeldzaam zijn. Een grieperig gevoel (koorts, spierpijn, rillingen…) kan voorkomen bij alle vaccins en houdt verband met de immuunreactie. Dergelijke bijwerkingen duren maximaal 24 uur; men kan ze makkelijk bestrijden met paracetamol. Neem geen paracetamol vóór de injectie (dat helpt niet), maar alleen erna als je symptomen hebt.

Lees meer over Angst voor het vaccin
Reclame
Gerelateerde artikels
Angst voor naalden: oplossingen

Verschillende middelen en technieken kunnen je helpen, afhankelijk van de ernst van je angst voor naalden. Of (…)

Angst voor het vaccin - Praktisch advies - Angst voor naalden: oplossingen