backtotop

Onderzoek keel en hals

Aanvullende onderzoeken

Keeluitstrijkje

Het uitstrijkje is het afnemen van cellen met een keelwisser (lijkt op een wattenstaafje) in de keel en de amandelen. Die afgenomen cellen worden naar een laboratorium gestuurd, waar ze in cultuur (kweek) worden gebracht en geanalyseerd. De resultaten worden meestal naar de arts gestuurd binnen de 48 tot 72 uur.

Strep-test

De strep-test is een onderzoek waarmee snel de streptokok van groep A (SGA) kan worden opgespoord. Er worden cellen afgenomen zoals bij een uitstrijkje, door met een keelwisser binnenin de keel of over de amandelen te gaan. De wisser wordt gedurende een minuut in contact gebracht met een product dat reageert als er SGA zijn. Een reactiebandje wordt dan in dat vocht gedrenkt. De resultaten zijn na ongeveer vijf minuten duidelijk. Indien de test positief is (rode streep en blauwe streep), kan het om SGA gaan. Deze test is sneller maar minder betrouwbaar dan de cultuur in het laboratorium.

Beperkingen van uitstrijkje en strep-test

Ongeveer 15% van de kinderen en 50% van de volwassenen zijn chronische dragers van SGA zonder enig symptoom en zonde risico op complicaties. Bij deze mensen zijn de afgenomen stalen positief, ook al is de angina viraal.

Bloedonderzoek

De hoeveelheid ASLO (antilichamen tegen streptolysines O) in het bloed is meestal groter als er een bacteriële besmetting is. Maar het verschil is pas in het bloed merkbaar een tot drie weken na het begin van de symptomen. Dit onderzoek is bovendien erg duur en wordt slechts in zeer zeldzame gevallen uitgevoerd.

Geschreven door Aurélie Bastinvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Aanvullende onderzoeken
Reclame