backtotop

Hoe angina verzorgen?

Antibiotica

Niet systematisch

Het is moeilijk een onderscheid te maken tussen een angina van virale oorsprong (70 tot 90% van de gevallen) en een angina van bacteriële oorsprong (10 tot 30% van de gevallen). Daarom werden lange tijd systematisch antibiotica voorgeschreven. Maar dat is verre van ideaal gezien de inname van antibiotica enkel nodig is bij een infectie van bacteriële oorsprong. Antibiotica kunnen bovendien bijwerkingen hebben (allergische reacties, spijsverteringstoornissen...). Als ze te vaak en onaangepast worden gebruikt, dan werkt dat het optreden van resistentie bij de bacteriën in de hand.
Door de evaluatie van de symptomen en het gebruik van tests voor diagnose, is het nu mogelijk het gebruik van antibiotica te beperken tot angina's met streptokokken van groep A. Daarbij bestaat maar een zeer gering risico op ernstige complicaties (vooral acuut gewrichtsreuma).

Wanneer de behandeling beginnen?

De behandeling moet ten laatste op de negende dag na het optreden van de eerste symptomen beginnen. Anders is ze niet doeltreffend tegen acuut gewrichtsreuma. Als de antibiotica binnen de 48 uur worden genomen, is het ook mogelijk het risico op besmetting en de duurtijd van de symptomen tot een tot twee dagen te beperken. Penicilline heeft weinig bijwerkingen en verdient dan ook de voorkeur als antibioticum bij angina.

Geschreven door Aurélie BastinHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Antibiotica
Reclame