backtotop
Nieuws
Wat is er nu best tegen keelpijn: warm of koud?

Wat is er nu best tegen keelpijn: warm of koud?

Sommigen raden warm drinken en eten aan tegen keelpijn, anderen zweren alleen bij koud voedsel. Wie heeft er nu gelijk?

Reclame

U hebt veel pijn bij het slikken ? alsof u telkens naalden inslikt ? en bent tot alles bereid om dat (bijzonder) onaangename gevoel te verminderen. Sommigen raden thee en soep aan, anderen roomijs en ijsblokjes. Ook al zijn beide technieken elkaar waard, toch mag u niet zomaar om het even wat slikken, anders dreigt de pijn nog te verergeren?

Voorzichtig met warmte

Wanneer u rilt van de koorts, gaat niets boven een grote kom hete soep of een kop thee. Bij keelpijn is het echter opletten geblazen voor te hoge temperaturen. 'Als een ontstoken zone in contact komt met warmte, dreigt de ontsteking nog te verergeren', waarschuwt prof. Pierre Bisschop, diensthoofd NKO in het UVC Brugmann. 'En bij een amandelabces doen hete dranken en voeding het abces rijpen.' U kunt dus maar beter voorzichtig zijn en lauwe producten verkiezen.

Koude kan keelpijn verzachten

Koude verdooft, dat is bekend. Op een ijsblokje zuigen of roomijs eten, kan keelpijn dan ook ietwat verzachten. Maar opgelet voor de ingrediënten! 'Fruit (vooral dan bananen, citrusvruchten enz.) en vruchtensap zijn te vermijden, omdat ze zuur zijn en kunnen prikken', raadt prof. Bisschop aan. Ook harde stukjes die in sommige producten zitten (chocoladeschilfers, stukjes koek, gedroogde vruchten enz.), zijn te vermijden. Ze kunnen uw keel irriteren of zelfs verwonden. IJsblokjes in water zijn de ideale oplossing, zo eenvoudig is het'

Pijnstillers en voldoende drinken

Warm of koud: aan u de keuze. Maar bedrieg uzelf niet: 'Deze remedies uit grootmoeders tijd werken slechts tijdelijk. De beste manier om keelpijn te verzachten, is en blijft: tijdig pijnstillers nemen!'. En voldoende drinken, om uitdroging tegen te gaan, want dan krijgt u nog meer last.

Lees meer over Angina
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat is een angina?

Eén ziekte, verschillende namenDe termen 'angina (…)

Wat is een angina?
Angina: virus of bacterie?

Vooral virussenVirussen (ademhalingsvirussen, rhinovirussen (…)

Angina: virus of bacterie?