backtotop
Nieuws
Wat eet u het best na een amygdalectomie?

Wat eet u het best na een amygdalectomie?

Het valt niet mee om iets binnen te krijgen na verwijdering van de keelamandelen. Toch is het belangrijk om u goed te voeden. Maar hoe?

Reclame

Aangezien de verdoving gebeurt in nuchtere toestand, heeft de patiënt vaak minstens al vijftien uur niets meer gegeten. Het hoeft dus niet te verbazen dat hij na de operatie honger en dorst heeft. Maar vanaf wanneer mag u iets eten? 'Zo snel mogelijk', raadt prof. Pierre Bisschop aan, diensthoofd NKO in het UVC Brugmann (Brussel). 'Slikken doet de keelspieren werken. In het begin doet dat wat pijn, maar het is nu eenmaal een noodzakelijk kwaad. De patiënt zal des te sneller herstellen als hij na de ingreep zo snel en zo vaak mogelijk slikt.'

IJsjes? Toch liever niet!

Wat mag u eten en wat niet? Lange tijd gaven artsen en ouders ijsblokjes en (room)ijs aan pas geopereerde kinderen. Koude mag de pijn dan al een beetje stillen, vandaag worden die producten niet meer speciaal aanbevolen. Ouders die deze gewoonte toch aanhouden, doen dat vooral om hun kinderen te troosten en hen toch iets te doen eten. Want al bij al verorberen die vaak liever een ijsje dan een pastaschotel!

Vermijd gekruide gerechten!

In de praktijk mag de patiënt eten waar hij zin in heeft. HIj moet wel opletten voor 'irriterende' producten. 'Alles wat de keel kan verwonden of extra irriteren, is te mijden', waarschuwt prof. Bisschop. 'Chips, frieten, kruiden, bruisende of alcoholische dranken, chocolade, koekjes en vruchtensappen doen meer kwaad dan goed!' Kortom, ban alles wat zuur, hard en/of krokant is. Kies beter voor zachte levensmiddelen, zoals rijst, pasta, soepen, eieren enz.

Veel drinken!

Daarnaast is het absoluut nodig om na de ingreep zo snel en zo veel mogelijk te drinken. 'Sommige patiënten drinken niet na de operatie omdat ze pijn hebben. Toch moeten ze erg opletten voor uitdroging.' Temeer omdat een droge keel nog pijnlijker is... Spring dus gul om met dranken zonder koolzuur. Drink vooral water. U zult er zich alleen maar beter door voelen.

Lees meer over Angina
Reclame
Gerelateerde artikels
De amandelen

De keelamandelenDe keelamandelen (of tonsillen) zijn (…)

De amandelen
Keelholte en strottenhoofd

De keelholte, noodzakelijk om te smaken en te ademenDe keelholte ( (…)

Keelholte en strottenhoofd