backtotop
Nieuws
Terugkerende keelontstekingen

Terugkerende keelontstekingen

Keelpijn, koorts, gezwollen amandelen? U hebt vaak last van keelontstekingen?Dan kampt u misschien met een chronisch probleem. Tekst en uitleg.

Reclame

Keelontsteking of keelpijn?

Om de juiste diagnose te stellen, moet het allereerst vaststaan dat de herhaalde keelontstekingen wel degelijk keelontstekingen zijn. Veel mensen hebben immers de neiging om banale keelpijn te verwarren met een keelontsteking, terwijl dat twee totaal verschillende dingen zijn. Een keelontsteking (angina) is een infectie van de keelamandelen die veroorzaakt wordt door een bacterie of virus. Keelpijn daarentegen kan het gevolg zijn van gewone irritatie. De oorzaken van die irritatie? Een allergie of gastro-oesofagale reflux (terugvloeiend maagzuur) bijvoorbeeld. Er bestaan echter geen 1.001 oplossingen om er zeker van te zijn dat u een keelontsteking hebt: stap gewoon naar uw huisarts!

Wanneer spreken we van herhaalde keelontstekingen?

Vanaf 7 keelontstekingen in eenzelfde jaar of gedurende twee jaar 4 à 5 keelontstekingen per jaar. Hebt u vaak last van keelontstekingen, maar beantwoordt u niet aan één van beide criteria, dan staat er u maar één ding te doen: de ontsteking telkens goed verzorgen en geduld oefenen.

Chronische keelontsteking: geen bijzondere complicaties

Herhaalde keelontstekingen veroorzaken geen andere problemen dan eenmalige ontstekingen; behalve dan ergernis. De meest voorkomende klachten zijn slikproblemen door keelpijn.

Amygdalectomie

Bij chronische keelontsteking wordt zeer vaak chirurgische verwijdering van de keelamandelen (amygdalectomie) aangeraden. Deze ingreep is compleet onschuldig en gebeurt onder algemene verdoving. Het resultaat is 100% doeltreffend: geen keelamandelen meer, betekent ook: geen keelontstekingen meer!

Lees meer over Angina
Reclame
Gerelateerde artikels
Koorts en pijn bestrijden

Pijnstillers en koortswerende middelen worden vaak voorgeschreven (…)

Angina - Behandeling - Koorts en pijn bestrijden
Lokale behandeling van angina

Voor de lokale behandleing van keelpijn worden meestal sprays of (…)

Angina - Behandeling - Lokale behandeling van angina