backtotop
Nieuws
Slechte adem: ligt het aan de amandelen?

Slechte adem: ligt het aan de amandelen?

Aan het oppervlak van de keelamandelen kunnen na verloop van tijd gaatjes ontstaan. Dat verschijnsel kan onder meer een slechte adem veroorzaken.

Reclame

Witte puntjes in de achterkeel

U hebt witte puntjes opgemerkt in uw achterkeel, ter hoogte van de amandelen? U denkt meteen aan witte angina. Toch hebt u geen koorts en evenmin keelpijn? Misschien gaat het dan wel om cryptische amandelen.

Belangrijk voor ons immuunsysteem'

De amandelen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het immuunsysteem. Ze zijn immers strategisch gelegen, want de keel is een toegangspoort naar de rest van ons lichaam. De amandelen staan dan ook voortdurend in contact met allerlei kiemen van buitenaf. Tijdens de eerste levensjaren kan ons afweersysteem dankzij dit permanente contact de nodige antilichamen ontwikkelen om goed te functioneren.

Cryptische amandelen

Naarmate we ouder worden, worden onze keelamandelen steeds minder belast en beginnen ze uiteindelijk te krimpen: ze atrofiëren. In sommige gevallen blijft de vezelachtige structuur waarin ze ingekapseld zitten en die hun 'skelet' vormen, wel intact. Ze blijven dan even groot, maar ze 'slijten?. Op die manier vormen er zich gaatjes (zogenaamde crypten) aan het oppervlak.

Afzettingen die slechte adem veroorzaken

In die crypten kunnen er allerlei voedselresten en lokale afvalstoffen terechtkomen ("dode huid" van de omgevende slijmvliezen enz.). Al dat afval begint te gisten en klit samen tot een soort witachtige brij: het caseum. Deze afzettingen kunnen kleine infecties veroorzaken. Die zijn volledig lokaal en hebben niets te zien met angina. De symptomen zijn in het slechtste geval plaatselijke hinder, veeleer dan echte pijn. Maar de belangrijkste klacht heeft te maken met zijn slechte geur. Caseum stinkt immers enorm en kan dus tot een slechte adem leiden.

Ervan verlost raken door gewoon te drukken?

Een hard en proper voorwerp (de rug van een tandenborstel bijvoorbeeld) kan al volstaan om van dat caseum af te raken. Alleen al drukken op de amandel, doet de inhoud ervan loskomen. In uitzonderlijke gevallen zal de arts voorstellen om de keelamandelen te verwijderen, maar in dat geval gaat het om een comfortingreep.

Lees meer over Angina
Reclame
Gerelateerde artikels
De amandelen

De keelamandelenDe keelamandelen (of tonsillen) zijn (…)

De amandelen
Amandelen: wegnemen of niet?

Tegenwoordige worden de amandelen vrij zelden weggenomen. Het kan (…)

Amandelen: wegnemen of niet?