backtotop
Nieuws
Roodvonk, een vorm van keelontsteking

Roodvonk, een vorm van keelontsteking

Heeft uw kind koorts, keelpijn, rode vlekken en een ruwe huid? Misschien heeft het wel roodvonk?

Reclame

Roodvonk komt vooral voor bij jonge kinderen tussen 3 en 12 jaar. Hoge koorts die soms de 40° nadert, keelpijn, huiduitslag en een vuurrode tong zijn typisch voor deze met keelontsteking verwante ziekte. Is uw kind gisteren met koorts van school thuisgekomen en ziet het er vandaag uit als een grote aardbei? Dan heeft het misschien wel roodvonk.

Wat zijn de symptomen?

De huiduitslag vormt vuurrode vlekken, vandaar ook de naam van de ziekte. In het begin verschijnen de vlekken alleen in de halsstreek. Daarna verspreiden ze zich naar de rest van het lichaam en vooral naar warme zones zoals de oksels. De plekken voelen erg ruw aan en zijn te vergelijken met schuurpapier na felle zonnebrand.

Roodvonk, onterecht een slechte reputatie?

Roodvonk, ook wel scharlakenkoorts genoemd, heeft een slechte reputatie. Ook nu nog bestaat er een zekere argwaan rond deze ziekte. Volgens dr. Didier Moulin, kinderarts in de Cliniques universitaires Saint-Luc, is dat helemaal niet nodig: «Vroeger was roodvonk veel ernstiger. De aandoening werd allicht ook verward met andere, ernstigere infecties. Dat verklaart haar (vandaag totaal onterechte) slechte reputatie».

Roodvonk, gevolg van een keelontsteking

Roodvonk wordt veroorzaakt door een bacterie en wel de bètahemolytische streptokok van de groep A. Sommige van deze streptokokken scheiden als ze de amandelen besmetten, wat leidt tot de keelontsteking, een giftige stof af die de rode vlekken veroorzaakt. Het afweersysteem ontwikkelt echter al heel snel middelen om tegen deze stof in de aanval te gaan. De huiduitslag verdwijnt dan al na enkele dagen vanzelf.

Is roodvonk ongevaarlijk?

Roodvonk leidt niet tot complicaties. Is de ziekte dan totaal ongevaarlijk? Het antwoord is niet eenduidig ja. De aandoening gaat namelijk hand in hand met de keelontsteking van de bètahemolytische streptokok groep A. Dit type keelontsteking kan tot weliswaar zeldzame, maar wel ernstige complicaties leiden zoals de nieraandoening glomerulonefritis. Een behandeling met antibiotica kan dus noodzakelijk zijn.

Lees meer over Angina
Reclame
Gerelateerde artikels
Verschillende soorten angina

Rode anginaEen rode angina (erythemateuse angina) komt veel (…)

Verschillende soorten angina
Angina en klierkoorts

Mononucleose of klierkoorts wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr virus, dat vooral (…)

Angina - Symptomen - Angina en klierkoorts