backtotop
Nieuws
Mondschimmels

Mondschimmels

Mondcandidose is een infectie door abnormale woekering van mondschimmels. Ze treft vooral personen met verzwakte afweer.

Reclame

Candida albicans is een gist die van nature aanwezig is in de mond. Bij personen met verzwakte afweer (immunodeficiëntie) kan ze zich vermenigvuldigen, met een schimmelinfectie tot gevolg: candidose (ook wel candida of candidiasis genoemd). Dit soort infectie moet ernstig genomen worden, want ze wijst vrijwel altijd op een onderliggende aandoening. Is die aandoening nog niet bekend, dan moet ze zo snel mogelijk opgespoord worden, want als ze onbehandeld blijft, kan ze ontaarden in oesofagitis (infectie van het slokdarmslijmvlies).

Wie wordt getroffen?

Een gewijzigde afweer is een gunstige voedingsbodem voor candidose en kan ontstaan door inname van antibiotica of afweeronderdrukkende middelen (cortisone), of bij een belangrijke hormonale wijziging (zwangerschap, diabetes enz.). Mondcandidose ontwikkelt zich makkelijker bij personen die te weinig speeksel produceren, een tandbeugel dragen of aan aids lijden.

Symptomen van candidose

Candidose gaat gepaard met een prikkelend en branderig gevoel, niet alleen in de keel, maar ook in de wangen en de mond. Het inslikken van warme of zeer koude producten is bijzonder pijnlijk. Candidose veroorzaakt ook een witachtige afzetting in de mond.

Candidose behandelen

Om de diagnose te bevestigen, neemt de arts een monduitstrijkje dat hij nadien laat analyseren. Een candida-infectie is vrij makkelijk te behandelen: mondbaden en orale toediening van antimycotica (schimmelwerende middelen) kunnen de aandoening al na enkele dagen genezen.

Lees meer over Angina
Reclame
Gerelateerde artikels
Herhaalde angina's

Artsen spreken van recidiverende angina's, of soms chronische, als er zeven of meer (…)

Angina - Complicaties - Herhaalde angina's
Lokale complicaties

Bijzonder ernstige of slecht verzorgde angina's kunnen als (…)

Angina - Complicaties - Lokale complicaties