backtotop
Nieuws
Keelontsteking: wat te doen als u zwanger bent?

Keelontsteking: wat te doen als u zwanger bent?

Een keelontsteking is meestal makkelijk te behandelen. Maar wat bij zwangerschap? Wat zijn de risico's voor uzelf en uw kind?

Reclame

Zwangerschap: moeders met verminderde afweer

Tijdens de zwangerschap zijn vrouwen immunodepressief. Met andere woorden: hun immuunsysteem is verzwakt. Waarom? Omdat het embryo de helft van de genen bezit van de moeder en de helft van de vader. Het immuunsysteem van de moeder herkent dus een deel van de cellen van het embryo niet. Om te vermijden dat het die vreemde cellen zou aanvallen, wat een miskraam zou veroorzaken, heeft het menselijk lichaam zich aangepast en zijn er verschillende mechanismen ontwikkeld waardoor de baby veilig kan groeien. Eén van die mechanismen is een verminderde afweer.

Keelontstekingen: iets moeilijker te behandelen

Door die immunodepressie is een gewone keelontsteking moeilijker te behandelen en kan ze blijven duren, terwijl ze normaal gezien in twee à drie dagen geneest. Zwangere vrouwen raken sneller vermoeid en verzwakt, en zijn dus kwetsbaarder. Bovendien kan de infectie ontaarden in bijvoorbeeld bronchitis.

Opgelet voor zelfmedicatie!

Een keelontsteking is meestal zonder gevaar voor de foetus. Tenzij u op eigen houtje geneesmiddelen neemt... Pijnstillerszoals paracetamol zijn geen probleem, maar let wel op met siropen of andere keeltabletten. Deze producten zijn weliswaar handig om het slikken te vergemakkelijken en de pijn te verzachten, maar sommige bevatten morfinederivaten. Bij te hoge dosissen kunnen die derivaten in de bloedbaan terechtkomen en tot groeiachterstand leiden bij het kind. Let ook op met antibiotica. Sommige zijn totaal ongevaarlijk voor de foetus, maar andere kunnen misvormingen of gehoorafwijkingen veroorzaken. Uw arts is goed vertrouwd met dat probleem en zal u hierover advies kunnen geven.

Raadpleeg uw arts

Geen paniek! Deze complicaties zijn vrij zeldzaam, maar wees wel voorzichtig: raadpleeg uw arts zodra uw keelontsteking langer dan twee à drie dagen duurt en uw toestand niet verbetert of uw koorts niet daalt, ondanks het nemen van koortsremmers zoals paracetamol.[if !supportAnnotations]

Lees meer over Angina
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat is een angina?

Eén ziekte, verschillende namenDe termen 'angina (…)

Wat is een angina?
De amandelen

De keelamandelenDe keelamandelen (of tonsillen) zijn (…)

De amandelen