backtotop
Nieuws
Keelontsteking: spray of pastilles?

Keelontsteking: spray of pastilles?

Wat helpt het best tegen keelpijn: pastilles of mondspray?

Reclame

Heel wat producten tegen keelpijn zijn vrij te koop in de apotheek. Maar welke verdienen de voorkeur? Qua toedieningswijze zijn spray en pastilles elkaar waard. Vermengd met speeksel zorgen zowel de 'straal' van de spray als de traag smeltende pastilles ervoor dat de werkzame bestanddelen zich gelijkmatig verspreiden in de keel.

Anestheticum of antisepticum?

Als symptomatische behandeling van keelpijn komen drie categorieën geneesmiddelen in aanmerking: antibiotica met lokale werking, antiseptica (ontsmettingsmiddelen) en lokale anesthetica (verdovende middelen). Sommige sprays bevatten kleine dosissen antibiotica. Die zijn echter nutteloos, aangezien veruit de meeste keelontstekingen van virale oorsprong zijn. Bovendien zijn bij een ernstige bacteriële infectie antibiotica in tabletvorm (en op voorschrift) aangewezen. Ook antiseptica hebben weinig zin: ze voorkomen infecties door de kiemen te vernietigen die oppervlakkig aanwezig zijn in de mond, maar helpen u niet sneller af van een virus. Pastilles of spray: het product moet vooral een lokaal anestheticum (lidocaïne, ambroxol, enz.) bevatten dat de pijn verzacht of zelfs wegneemt.

Tonische spray vs. handige pastilles

Zuigpastilles of te verstuiven spray: uiteindelijk is alles een kwestie van smaak. Sommigen zweren bij een frisse, tonische en snelwerkende spray. Anderen verkiezen pastilles, omdat die een dubbel voordeel hebben: de keel blijft langer in contact met de werkzame stoffen, en bovendien zijn ze bijzonder makkelijk mee te nemen. Wat u ook kiest, neem nooit twee producten tegelijk zonder advies van uw apotheker. Is de pijn na vijf dagen gebruik van pastilles of spray nog altijd niet beter, dan raadpleegt u beter een arts.

Lees meer over Angina
Reclame
Gerelateerde artikels
Klinisch onderzoek

Onderzoek keel en halsDe dokter ondervraagt eerst de patiënt over zijn (…)

Klinisch onderzoek
Aanvullende onderzoeken

KeeluitstrijkjeHet uitstrijkje is het afnemen van cellen (…)

Aanvullende onderzoeken