backtotop
Nieuws
Keelontsteking: een spoedgeval of niet?

Keelontsteking: een spoedgeval of niet?

Hoge koorts, geïrriteerde en pijnlijke keel? U vermoedt een keelontsteking? Moet u dan meteen naar de spoed?

Reclame

Zaterdag. U bent met vakantie, maar u wordt wakker met een houten kop en een gloeiend voorhoofd. Goed, u zit al een paar dagen met keelpijn, maar u dacht dat wat rust u goed zou doen. Nee dus: die ochtend is het nog veel erger, en u vermoedt dat het om een keelontsteking gaat. U aarzelt: 'Moet ik meteen naar de spoed of wacht ik gewoon tot maandag om naar mijn huisarts te gaan?'.

Spoedgevallen: voor een snelle behandeling

Om die vraag te kunnen beantwoorden, moeten we eerst even de rol van de spoedgevallendienst in herinnering brengen. 'Strikt medisch gezien is de spoed alleen bestemd voor mensen die een dringende behandeling nodig hebben', aldus prof. Thys, spoedarts in de Cliniques universitaires Saint-Luc. "Vandaar dat we voorrang geven aan patiënten die bijkomend advies en onderzoek, plus een snelle behandeling nodig hebben, en uiteraard ook aan personen in levensgevaar.' Bijvoorbeeld patiënten met een hartinfarct, een zware longontsteking, breuken...

Een overbelaste dienst

Uiteraard kijkt de patiënt daar anders tegenaan. Pijn leidt algauw tot paniek, dus wil hij per se naar het ziekenhuis, om gerustgesteld én behandeld te worden. Resultaat: 8 tot 10% van alle patiënten die zich aanmelden op de spoed, zouden perfect behandeld kunnen worden door hun huisarts. 'Sommige patiënten zijn hier niet echt op hun plaats, omdat hun situatie niet dringend is. Ze krijgen dan ook geen voorrang en moeten lang wachten.' Om dat te vermijden, werken bepaalde spoedgevallendiensten trouwens samen met huisartsen in de buurt.

Met een keelontsteking naar de spoed?

Horen keelontstekingen dan echt niet thuis op de spoedgevallen? Dat is toch wat te snel geconcludeerd. De meeste keelontstekingen zijn weliswaar ongevaarlijk, maar in sommige situaties (3 tot 5% van de gevallen) is toch een spoedconsult vereist. Met name als er een complicatie optreedt, een abces bijvoorbeeld. U kunt een abces vermoeden als u zeer hoge koorts hebt en moeite hebt om te slikken of uw mond te openen. Een ander spoedgeval? U behoort tot een risicogroep, omdat u een verzwakte afweer hebt (immunodepressie), een chemokuur volgt? Bij de minste twijfel doet u er goed aan om eerst uw huisarts te raadplegen, want hij is het best geplaatst om risicosituaties in te schatten.

Lees meer over Angina
Reclame
Gerelateerde artikels
Lokale symptomen van angina

Keelpijn is de meest voorkomende reden waarom iemand naar (…)

Angina - Symptomen - Lokale symptomen van angina
Lokale complicaties

Bijzonder ernstige of slecht verzorgde angina's kunnen als (…)

Angina - Complicaties - Lokale complicaties