backtotop
Nieuws
Keelontsteking: als de bacteriën zich verbergen

Keelontsteking: als de bacteriën zich verbergen

Keelontstekingen worden deels veroorzaakt door een streptokok: SGA. Maar misschien bent u wel permanente drager van die bacterie zonder het te weten? en zonder ziek te worden!

Reclame

Een keelontsteking van bacteriële oorsprong

10 tot 30% van alle keelontstekingen zijn van bacteriële en niet van virale oorsprong. De meest voorkomende bacterie is de bètahemolytische streptokok groep A (SGA). Die is vooral bekend omdat ze keelontstekingen veroorzaakt die kunnen leiden tot mogelijk ernstige, maar uiterst zeldzame complicaties, zoals acuut gewrichtsreuma. Het blijkt trouwens dat deze bacterie kan woekeren in het organisme zonder infecties te veroorzaken. Misschien bent u er wel drager van zonder het te weten!

Drager, maar niet geïnfecteerd

In ons lichaam ontwikkelen er zich ook heel wat nuttige bacteriën. We vinden ze terug in het speeksel en in heel het spijsverteringskanaal, waar ze ons onder meer helpen bij de spijsvertering. De streptokok (SGA) kan zich vermengen met die bacteriële flora zonder een infectie te veroorzaken. De drager van de bacterie is in dat geval dan ook een gezonde drager.

Immuunsysteem

Hoe komt het dat SGA geen keelontstekingen veroorzaakt, terwijl hij wel degelijk aanwezig is in het lichaam' Gewoon omdat de drager immunocompetent is. Met andere woorden: zijn immuunsysteem is sterk genoeg om te verhinderen dat de bacterie de keelamandelen kan besmetten. Een verzwakt immuunsysteem en een minder sterke afweer daarentegen - als gevolg van diabetes, een zwangerschap- levert gegarandeerd een keelontsteking op.

Inactief, maar besmettelijk

Wat is dan het probleem als SGA niet in de aanval gaat? Voor u geen enkel? maar voor uw omgeving is het een heel ander verhaal! De bacterie blijft immers besmettelijk. De kans is dus groot dat u ze overdraagt aan iemand anders, met het risico dat de bacterie die persoon met een infectie opzadelt.

Enkele voorzorgen

Hoe wordt de bacterie overgedragen? Via speeksel, hoestdruppels of handcontact. Was dus altijd uw handen als u uw zieke grootmoeder bezoekt, en houd uw hand voor uw mond als u moet hoesten. Let ook op als u uw kinderen meeneemt, want ze zijn uitstekende gezonde dragers.

Lees meer over Angina
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat is een angina?

Eén ziekte, verschillende namenDe termen 'angina (…)

Wat is een angina?
Angina: virus of bacterie?

Vooral virussenVirussen (ademhalingsvirussen, rhinovirussen (…)

Angina: virus of bacterie?