backtotop
Nieuws
Irriterende stoffen: opgelet voor keelpijn!

Irriterende stoffen: opgelet voor keelpijn!

Heeft u last bij het slikken? Een geïrriteerde pijnlijke keel? Het gaat misschien niet om een infectie! Wat is dan wel de oorzaak?

Reclame

Keelpijn is niet uitsluitend aan virussen of bacteriën te wijten. Een faryngitis - een acute ontsteking van de farynx (keelholte) en omgevende weefsels - is in 40% van de gevallen te wijten aan een virus en in 30% aan een bacterie. Bij de overige 30% gaat het om keelpijn waarvan geen pathogene (ziekteverwekkende) oorzaak kan worden vastgesteld. Waarom is er dan in die gevallen een ontsteking? Als we geen rekening houden met reflux (terugvloei) vanuit de maag naar de slokdarm, zijn meestal irriterende stoffen, waaraan we dagelijks worden blootgesteld, de oorzaak.

Alcohol: slecht voor de keel

Alcohol irriteert de keel in erge mate. Alcohol bevordert eveneens het ontstaan van kanker omdat die drank stoornissen veroorzaakt in de genen. Alcohol is trouwens een van de erkende kankerverwekkende stoffen voor kanker van de farynx en van de tong.

Tabak: oorzaak van ontsteking

Formaldehyden, aceton, cyaanhydrinezuur? Tabaksrook bevat meer dan 4 000 irriterende, toxische of kankerverwekkende stoffen. De verschillende irriterende stoffen in tabaksrook beschadigen de slijmvliezen en veroorzaken een ontsteking van de keel. De sigaret is dus een irriterende stof van eerste orde.

Huishoudproducten

Irriterende stoffen zijn eveneens aanwezig in producten die dagelijks thuis en op het werk worden gebruikt. Zo wordt aceton bijvoorbeeld gebruikt in oplosmiddelen en verfstrippers en is er ammoniak aanwezig in sommige onderhoudsproducten. Geen paniek echter! Deze irriterende producten kunnen onmiddellijk worden opgespoord met onze neus: als u een fles oplosmiddel opent, zult u dadelijk opmerken dat het product agressief is.

Droge lucht prikkelt de keel

Hoe droger de lucht, des te meer pollen en irriterende deeltjes - vooral stof - erin zitten. Die kunnen uw keel irriteren. Bovendien tast droge lucht rechtstreeks de slijmvliezen aan omdat ze die uitdroogt en daardoor irritatie en ontsteking in de hand werkt.

Hoe dergelijke keelpijn vermijden?

Om deze soort keelpijn te voorkomen, vermijdt u zoveel mogelijk de verschillende irriterende stoffen! Enkele bijkomende maatregelen kunnen u eveneens helpen en de hinder verlichten: verlucht regelmatig uw interieur, drink voldoende en neem op tijd glycerinepastilles tegen de pijn.

Lees meer over Angina
Reclame
Gerelateerde artikels
Lokale symptomen van angina

Keelpijn is de meest voorkomende reden waarom iemand naar (…)

Angina - Symptomen - Lokale symptomen van angina
Angina en klierkoorts

Mononucleose of klierkoorts wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr virus, dat vooral (…)

Angina - Symptomen - Angina en klierkoorts