backtotop
Nieuws
Een verband tussen allergie en keelpijn?

Een verband tussen allergie en keelpijn?

Loopneus, prikogen, niezen... : allemaal typische allergieklachten. Hoort ook keelpijn thuis in dit rijtje vervelende symptomen?

Reclame

Allergie: welke impact op onze keel?

Een allergie is een overreactie van ons lichaam op bepaalde stoffen, zogenaamde allergenen, die ten onrechte als schadelijk worden beschouwd. Bij een luchtwegallergie door pollen of huismijten raakt de keel geïrriteerd en ontstaan er slijmvliesletsels. Een echte toegangspoort voor virale of bacteriële infecties.

Bestaat het risico op herhaalde keelontstekingen?

Zijn allergiepatiënten dan echt gedoemd om voortdurend rond te lopen met een zakdoek in de ene hand en een doosje hoesttabletten in de andere? Niet noodzakelijk. Een allergische reactie gaat gepaard met een ontsteking en een verzwakte afweer, en dus ook een verhoogd infectierisico. Maar hoe groot is dat risico? 'Wanneer een patiënt herhaaldelijk klaagt over keelpijn, voeren we meestal een allergietest uit', aldus dr. Caroline de Toeuf, KNO-arts in de Cliniques universitaires Saint-Luc. 'Aanhoudende keelpijn hangt echter niet automatisch samen met allergie. Het is veeleer een bevorderende factor dan een rechtstreekse oorzaak.' Geen paniek dus als u allergisch bent.

Uw allergieën behandelen?

Nu de winter voor de deur staat, zijn pollen en andere grasachtigen eindelijk gedoemd tot verdwijnen. Huismijten daarentegen blijven ons kwellen, goed verborgen in de dikke tapijten van oververwarmde vertrekken. U wilt het probleem grondig aanpakken? Dan zijn er drie mogelijke oplossingen. De beste is uiteraard: allergenen vermijden, al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Blijven over: symptomatische behandelingen (zoals antihistaminica) en desensibilisatie, de enige methode die het allergieprobleem echt kan overwinnen. Desensibilisatie is echter een langetermijnbehandeling die meestal verschillende jaren duurt. Aan u om uit te maken of het de moeite loont.

Lees meer over Angina
Reclame
Gerelateerde artikels
Herhaalde angina's

Artsen spreken van recidiverende angina's, of soms chronische, als er zeven of meer (…)

Angina - Complicaties - Herhaalde angina's
Lokale complicaties

Bijzonder ernstige of slecht verzorgde angina's kunnen als (…)

Angina - Complicaties - Lokale complicaties