backtotop
Nieuws
Chronische oorontsteking bij kinderen

Chronische oorontsteking bij kinderen

Hypertrofie van de keel- of neusamandelen is normaal bij kinderen, maar kan in sommige gevallen wel chronische oorontstekingen (otitis) of ademhalingsproblemen veroorzaken.

Reclame

De afweer versterken

Uw kind is vaak verkouden? Het heeft de hele tijd last van een loopneus en klaagt vaak over keelpijn? Het immuunsysteem van kinderen is nog niet genoeg ontwikkeld om indringers tegen te houden. De keelamandelen en neusamandelen (die zich achter in de neus bevinden) spelen een cruciale rol bij de opbouw van de afweer. Deze weefsels - waar een deel van het immuunsysteem gelokaliseerd is - zijn namelijk gelegen op twee strategische punten. Ze staan dan ook in contact met allerlei deeltjes in de atmosfeer, vooral de microben die in de ingeademde lucht zitten. Als reactie produceren de keel- en neusamandelen bepaalde types witte bloedcellen, waardoor de weefsels opzwellen.

Gevoelige keel?

Het zijn bijna alleen kinderen die last hebben van gezwollen keel- en neusamandelen. Het gaat hier om een volledig natuurlijk verschijnsel dat echter problematisch kan worden. Bij sommige kinderen zetten deze weefsels immers zo sterk uit dat ze de luchttoevoer blokkeren. Gevolg: het kind kan niet meer correct ademen langs de neus en ademt de hele tijd met open mond, wat onrechtstreeks keelpijn kan veroorzaken. Kinderen die langs de mond ademen, krijgen immers een droge en dus gevoeliger keel.

Chronische oorontstekingen

Dat is echter niet het belangrijkste probleem. Gezwollen - of verkeerd gelegen - neusamandelen kunnen ook het oor aantasten, met herhaalde oorontstekingen tot gevolg, vooral bij kinderen. Als die tot gehoorverlies leiden of als de ademhalingsproblemen te erg worden, moeten de neusamandelen chirurgisch verwijderd worden.

Lees meer over Angina
Reclame
Gerelateerde artikels
Lokale complicaties

Bijzonder ernstige of slecht verzorgde angina's kunnen als (…)

Angina - Complicaties - Lokale complicaties
Algemene complicaties van een angina door streptokokken van (…)

Zeldzame complicatiesAngina's genezen meestal spontaan (…)

Algemene complicaties van een angina door streptokokken van groep A (SGA)