backtotop
Nieuws
Bent u allergisch voor antibiotica?

Bent u allergisch voor antibiotica?

Reageert u allergisch op antibiotica? Wordt u straks geveld door de eerste de beste bacteriële keelontsteking die de ronde doet'

Reclame

U staat 's ochtends op met een loodzwaar hoofd, uw keel doet pijn en uw voorhoofd is gloeiend heet. Naar het werk gaan zit er vandaag niet in! U belt naar uw huisarts. Hij komt nog voor de middag langs. Enkele uren later is hij daar. Hij onderzoekt u even en dan krijgt u de diagnose: een keelontsteking! Maar er is een probleem: u bent allergisch voor penicilline?

Is het wel een allergie?

Veel mensen denken dat ze allergisch reageren na het nemen van antibiotica, terwijl het vaak alleen maar om bijwerkingen gaat. Spijsverteringsproblemen, en vooral dan diarree, zijn een typisch voorbeeld. Antibiotica zijn namelijk erg belastend voor de darmflora en soms vernielen ze die.

Wanneer gaat het vermoedelijk om een allergische reactie op antibiotica?

Een allergische reactie op antibiotica uit zich meestal in huiduitslag, soms ook in een gezwollen keel en als gevolg daarvan een moeizame ademhaling. In heel zeldzame gevallen kan de allergie een anafylactische shock veroorzaken. Dat is een zware reactie die fataal kan zijn... Als u vermoedt dat u allergisch bent voor antibiotica, praat er dan over met uw huisarts.

Antibiotica en keelontsteking

Als er vermoedens zijn, zal uw arts u geen penicilline voorschrijven. Maar hoe moet het dan met uw keelontsteking?! Geen nood. Antibiotica hebben alleen zin als uw keelontsteking door bacteriën wordt veroorzaakt, en dat is maar zo in 10 tot 30% van de gevallen. Als er geen abces aanwezig is of uw algemene conditie er niet te erg onder lijdt, is de enige keelontsteking waarvoor antibiotica nut hebben een infectie die veroorzaakt wordt door de streptococcus beta-hemolyticus van het type A. In dat geval worden de antibiotica niet zozeer ingezet om de keel te genezen, maar wel om de complicaties te voorkomen die deze bacterie op lange termijn kan veroorzaken.

Meer dan één pijl?

Mensen die ziek zijn en antibiotica slikken, zijn ook niet op slag genezen. Ze winnen hooguit één of twee dagen... Als u allergisch bent en uw huisarts vindt dat u toch antibiotica moet nemen, zal hij u gewoon een ander type voorschrijven. Iets waarvoor u niet allergisch bent!

Lees meer over Angina
Reclame
Gerelateerde artikels
Antibiotica

Niet systematischHet is moeilijk een onderscheid te maken tussen een (…)

Antibiotica
Keelholte en strottenhoofd

De keelholte, noodzakelijk om te smaken en te ademenDe keelholte ( (…)

Keelholte en strottenhoofd