backtotop
Nieuws
Auw, mijn oor zit verstopt!

Auw, mijn oor zit verstopt!

Na een KNO-infectie kunt u het gevoel hebben dat uw oor verstopt zit en u minder goed hoort. Maar wat is er precies aan de hand? En hoe raakt u ervan af?

Reclame

Soms raakt één van onze oren (of allebei) net na een rinofaryngitis (neus-keelholteontsteking) of sinusitis verstopt, waardoor we de indruk hebben dat we minder goed horen. Je zou het kunnen vergelijken met het gevoel dat velen hebben als het vliegtuig begint te dalen. Als dat langer dan een paar dagen duurt, kan het gepaard gaan met zo niet evenwichtsstoornissen, dan toch zeker een gevoel van onstabiliteit. Hebt u daar last van, dan gaat het misschien om catarre van de buis van Eustachius.

Anatomie van het oor

Ziehier een korte anatomieles om te begrijpen wat catarre van de buis van Eustachius precies inhoudt. De buis van Eustachius is bekleed met slijmvliezen die de achterkeel verbinden met het middenoor. De buis van Eustachius zorgt voor een evenwichtige luchtdruk (in en rond het middenoor) op beide zijden van het trommelvlies. Catarre ontstaat wanneer de buis van Eustachius door een KNO-infectie ontstoken en verstopt raakt. Het drukevenwicht raakt verstoord, waardoor de patiënt het gevoel krijgt dat zijn oor dicht zit. Een typisch symptoom is dat het oor weer vrij is bij het slikken of geeuwen.

Catarre: goed verzorgen

Catarre van de buis van Eustachius kan spontaan weer overgaan. Maar als het langer dan een paar dagen duurt en/of pijnlijk is, is het beter om uw huisarts of een KNO-specialist te raadplegen. Catarre van de buis van Eustachius kan immers ontaarden in chronische otitis en op termijn tot blijvend gehoorverlies leiden. Meestal volstaan ontstekingsremmers en vaatvernauwers in de neus om de buis van Eustachius te zuiveren. Toch is het soms noodzakelijk om een kleine laserinsnijding te maken in het trommelvlies (myringotomie), zodat het middenoor weer correct verlucht kan worden.

Lees meer over Angina
Reclame
Gerelateerde artikels
Lokale symptomen van angina

Keelpijn is de meest voorkomende reden waarom iemand naar (…)

Angina - Symptomen - Lokale symptomen van angina
Verschillende soorten angina

Rode anginaEen rode angina (erythemateuse angina) komt veel (…)

Verschillende soorten angina