backtotop
Nieuws
Angina: vier gouden regels voor pijnstillers

Angina: vier gouden regels voor pijnstillers

Aspirine, paracetamol en ibuprofen mogen dan al vrij te koop zijn, ze zijn niet onschuldig. U moet ze met voorzichtigheid gebruiken en enkele voorzorgen nemen!

Reclame

Eerste regel: weet wat u neemt

Verschillende geneesmiddelen tegen keelpijn (paracetamol, aspirine enz.) zijn vrij te koop in de apotheek. Maar opgelet: ze hebben niet allemaal dezelfde eigenschappen. Paracetamol is de meest gebruikte pijnstiller. In de juiste dosis verlicht hij doeltreffend pijn en koorts. Wel heeft hij geen enkel effect op de ontsteking. Om de weefsels te doen ontzwellen, neemt u dan ook beter een ontstekingsremmer, zoals acetylsalicylzuur (aspirine) of ibuprofen, die ook een pijnstillende werking hebben.

Tweede regel: hou u aan de voorgeschreven dosis

Welk geneesmiddel u ook kiest, het is essentieel om u aan de voorgeschreven dosis te houden, en die varieert naargelang uw gewicht en leeftijd. Lees altijd aandachtig de bijsluiter. In hoge dosis kan paracetamol tot blijvende leverbeschadiging leiden. Ontstekingsremmers kunnen dan weer maagproblemen (maagzweren) veroorzaken. Vraag bij twijfel altijd raad aan uw apotheker.

Derde regel: neem uw geneesmiddelen op het juiste moment

Omdat een ontstekingsremmer maagdarmstoornissen kan veroorzaken, zult u hem iets beter verdragen als u hem inneemt met wat voedsel. Respecteer ook de tussentijd tussen twee innames. Voor paracetamol is dat meestal vier uur, bij kinderen zelfs zes uur. Het is hoe dan ook ideaal om de aangepaste dosis te nemen, maar wel gedurende een minimumaantal dagen. Op die manier verkleint u het risico op bijwerkingen.

Vierde regel: onderschat ze niet!

Net als alle geneesmiddelen kunnen paracetamol, aspirine en andere ontstekingsremmersbijwerkingen veroorzaken. Ze kunnen ook interageren met andere stoffen, of gecontra-indiceerd zijn bij sommige patiënten. Als u zwanger bent, lever-, maag-, nier- of hartproblemen of een allergie hebt (gehad), vraag dan altijd advies aan uw arts. Hij zal u de meest geschikte pijnstiller en/of ontstekingsremmer voorschrijven. Meld hem ook alle eventuele bijwerkingen. En ook als de pijn verergert of langer dan vijf dagen duurt, of als u meer dan twee à drie dagen koorts hebt, moet u uw arts raadplegen.

Lees meer over Angina
Reclame
Gerelateerde artikels
Koorts en pijn bestrijden

Pijnstillers en koortswerende middelen worden vaak voorgeschreven (…)

Angina - Behandeling - Koorts en pijn bestrijden
Antibiotica

Niet systematischHet is moeilijk een onderscheid te maken tussen een (…)

Antibiotica