backtotop
Nieuws
Amandelen wegnemen of niet?

Amandelen wegnemen of niet?

In de jaren 50 en 60 was het weghalen van amandelen een zeer courante ingreep. Vandaag is de operatie vrij zeldzaam omdat hij alleen nog in heel specifieke gevallen verantwoord is.

Reclame

Vroeger werden er massaal keelamandelen (tonsillen) weggenomen, zonder zich al te veel vragen te stellen. Vandaag is het aantal tonsillectomieën aanzienlijk verminderd, dankzij nauwkeuriger diagnoses en een doeltreffender behandeling van angina (keelontsteking). Toch bestaan er nog altijd enkele situaties waarin die chirurgische ingreep verantwoord is.

Gevallen waarbij ingreep nodig is:

-Chronische of recidiverende angina, ondanks een geschikte en trouw gevolgde medische behandeling;
-Hypertrofie van de keelamandelen, met ademhalingsproblemen tot gevolg, vooral 's nachts (slaapapneu);
-Amandelabces (zak pus): heel wat artsen profiteren van chirurgische drainages (onder algemene verdoving) om de keelamandelen weg te nemen;
-Abnormale zwelling van een amandel, wat op een lymfoom (kanker) kan wijzen, in het bijzonder bij rokers en zware drinkers;
-Cryptische tonsillitis: de oppervlakte van sommige amandelen is bedekt met crypten, een soort kleine holten waarin er zich bacteriën nestelen, meteen een gunstige voedingsbodem voor infecties.

Contra-indicaties?

Er bestaat geen enkele absolute contra-indicatie voor het wegnemen van de keelamandelen. Hoewel een tonsillectomie vooral uitgevoerd wordt bij kinderen onder de 15 jaar, kan ze ook geïndiceerd zijn bij volwassenen. In theorie kan ze toegepast worden vanaf negen maanden, maar in de praktijk wordt ze zelden voorgesteld bij kinderen onder de 3 jaar, heel specifieke gevallen of noodsituaties niet te na gesproken.

Gevolgen voor het immuunsysteem?

De keelamandelen produceren antilichamen en witte bloedcellen. Vandaar dat men er vroeger van uitging dat verwijdering allergieproblemen zou kunnen veroorzaken of verergeren. Tot nog toe heeft echter geen enkele wetenschappelijke studie een oorzakelijk verband kunnen aantonen. Allergische aanleg en/of vooraf bestaand astma vormen evenmin een contra-indicatie. In de regel verzwakt of verstoort een tonsillectomie het immuunsysteem niet. Kortom, ondanks de risico's die nu eenmaal inherent zijn aan elke operatie hoeft u heus niet bang te zijn om uw keelamandelen te laten wegnemen.

Lees meer over Angina
Reclame
Gerelateerde artikels
Amandelen: wegnemen of niet?

Tegenwoordige worden de amandelen vrij zelden weggenomen. Het kan (…)

Amandelen: wegnemen of niet?
Antibiotica

Niet systematischHet is moeilijk een onderscheid te maken tussen een (…)

Antibiotica