Dagelijks leven

Dementie en verlies van zelfredzaamheid: wat zijn de gevolgen?

Meer en meer moeilijkheden in het dagelijkse leven

De verschillende symptomen hinderen de alzheimerpatiënt steeds meer in zijn dagdagelijkse activiteiten. Huishouden, administratie, lichaamsverzorging, boodschappen: voortaan moet de partner die schijnbaar eenvoudige taken volledig of gedeeltelijk op zich nemen.
Door zijn cognitieve achteruitgang wordt de patiënt afhankelijker van zijn omgeving, die het op haar beurt steeds moeilijker krijgt.

Een soms zware opdracht

De meeste alzheimerpatiënten blijven thuis wonen en worden dus opgevangen door hun familie. Dag in dag uit moeten samenleven met een persoon met dementie is echter niet gemakkelijk en vergt van de omgeving (vaak de partner of een kind) het nodige aanpassingsvermogen. Het geleidelijke autonomieverlies van de patiënt, zijn gedragsstoornissen, zijn toenemende communicatieproblemen, zijn permanente behoefte aan aandacht, veiligheid en zorg: het is een zware opdracht voor wie hem gedurende zijn ziekte begeleidt.

De moed niet verliezen

Daardoor kan de mantelzorger of de verzorgende ontmoedigd of zelfs uitgeput raken. Hij heeft immers weinig of geen tijd meer voor zichzelf (waardoor hij zich gefrustreerd en geïsoleerd voelt), ziet zijn relatie met zijn geliefde veranderen (andere rol en ander levensperspectief) en moet ongewone fysieke arbeid verrichten. Bovendien wordt hij opgezadeld met een grote financiële last en een zware juridische verantwoordelijkheid.

Geschreven door Genovefa EtienneHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Reclame