Begrijpen

De ziekte van Alzheimer: een ziekte die meer en meer voorkomt

Ongeveer 85.000 getroffen mensen

De ziekte van Alzheimer is een zware aandoening die ongeveer 85.000 personen treft in België. Door de vergrijzing van de bevolking en de steeds langere levensverwachting neemt het aantal patiënten nog voortdurend toe. De ziekte zou dan ook een prioriteit moeten zijn voor de volksgezondheid. Ze roept heel wat vragen op die echter niet altijd makkelijk te beantwoorden zijn. De oorzaak van de ziekte van Alzheimer is immers nog altijd onbekend, de diagnose is complex en er bestaat momenteel nog altijd geen curatieve behandeling.

Een beter inzicht in de ziekte

Toch worden er voortdurend nieuwe ontdekkingen gedaan. Er is meer inzicht gegroeid in de ziektemechanismen, waardoor er hoopgevende geneesmiddelen konden worden ontwikkeld. Ook al kunnen die momenteel de ziekte nog niet genezen, toch kunnen ze bepaalde symptomen verzachten en het ziekteverloop vertragen.

Een volwaardig persoon

Een alzheimerpatiënt blijft een volwaardig persoon, ook al verslechtert zijn geheugen, worden de dagdagelijkse handelingen steeds moeilijker en gaat zijn spraak achteruit. De stem, de blik, de vertrouwde handelingen, de duizenden gedeelde herinneringen: dat alles maakt dat de patiënt een relationeel wezen blijft, evenzeer als vóór zijn ziekte. Meer dan als patiënt moet hij behandeld worden als mens, met zijn eigen voorgeschiedenis, verleden, karakter...

Geschreven door Genovefa EtienneHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Reclame