backtotop
Nieuws

Zorgt diabetes voor minder sterke alzheimer?

Uit een studie blijkt dat bij patiënten die zowel alzheimer als diabetes hebben, het geheugen minder sterk achteruitgaat dan bij patiënten die alleen aan alzheimer lijden.

Reclame

Verschillende studies hebben al de wisselwerking aangetoond tussen alzheimer en diabetes. Volgens de onderzoekers zou diabetes bepaalde hersenbloedvaten aantasten en de afzetting van amyloïde plaques op de neuronen bevorderen. En precies die plaques zijn karakteristiek voor de ziekte van Alzheimer.

Verrassende resultaten

Gezien die vaststelling wilde een team wetenschappers van het Inserm (Institut national de la santé et de la recherche médicale) in het Franse Toulouse de impact van diabetes meten op het geheugen van alzheimerpatiënten*.

In het kader van hun onderzoek volgden ze gedurende verschillende jaren ongeveer 600 patiënten. Die bestonden uit twee groepen: de ene groep had zowel diabetes als alzheimer, de andere alleen alzheimer. De patiënten namen regelmatig deel aan geheugentests. En hier deed zich een grote verrassing voor. "We hadden verwacht dat patiënten met beide aandoeningen een veel sterker geheugenverlies zouden vertonen. Welnu, we stelden net het omgekeerde vast: de geheugenaantasting was veel sterker bij de niet-diabetespatiënten", aldus Caroline Sanz, die de werkzaamheden van het Inserm-team leidde. Deze conclusies moeten wel nog bevestigd worden. "We zijn de resultaten aan het analyseren van een grootschaliger studie, en die bevestigt momenteel de vaststellingen van de vorige", benadrukt Caroline Sanz.

Een nieuwe vorm van dementie?

Deze op zijn zachtst gezegd verrassende resultaten roepen vragen op en hebben al tot verschillende hypothesen geleid. "De eerste hypothese heeft betrekking op de diagnose: ook al vertonen diabetespatiënten de klinische tekens van alzheimer, toch kan het in werkelijkheid om een andere vorm van dementie gaan die trager evolueert", vervolgt Caroline Sanz.

Andere mogelijkheid: "De diabetespatiënten namen geneesmiddelen om cardiovasculaire stoornissen te voorkomen, onder meer bloeddrukverlagers. Misschien vertraagt die behandeling ook het verloop van alzheimer". Een nog te bevestigen, maar hoopgevende piste.

Jonathan Barbier

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen

Oriëntatiestoornissen Naast de voor de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen
Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer

Thuisverpleging Verpleegkundigen kunnen de door de arts (…)

Alzheimer - Leven met - Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer