backtotop
Nieuws

Ziekte van Alzheimer: er bestaan verschillende geneesmiddelen

Vandaag worden er verschillende geneesmiddelen tegen de ziekte van Alzheimer terugbetaald. Toch worden nog altijd te weinig patiënten behandeld.

Reclame

Een revolutie

Een paar jaar geleden bestond er geen enkele doeltreffende behandeling tegen de ziekte van Alzheimer. Zelfs de naam van de ziekte was slecht bekend. Waarom interesse hebben voor een ziekte waartegen in die tijd nog geen enkel middel bestond? Dit gebrek aan belangstelling verklaart wellicht waarom vandaag nog altijd veel mensen denken dat geheugenverlies, denkstoornissen, enz. normale verouderingsverschijnselen zijn. Hoe vaak hoor je niet: "Hij is dement, maar da’s normaal…", of: "Op die leeftijd verliezen we allemaal ons geheugen…". Vaak gaat het dan over 70-ers! Geheugenverlies is echter nooit normaal.

Wat mogen we van deze geneesmiddelen verwachten?

Geneesmiddelen tegen Alzheimer hebben als doel het ziekteverloop zo veel mogelijk af te remmen. Ze kunnen het ontstaan of verergeren van geheugen-, oriëntatie- en gedragsstoornissen met verschillende maanden vertragen.

Twee soorten medicatie voor beginnende tot matige Alzheimer

Momenteel worden twee soorten medicatie voor beginnende tot matige Alzheimer erkend en terugbetaald op advies van de ziekenfondsarts.

  • De eerste klasse geneesmiddelen zijn de cholinesteraseremmers. Een moeilijke medische term die betekent dat deze geneesmiddelen -in totaal drie- allemaal inwerken op een chemische stof die noodzakelijk is voor de werking van de hersenen: acetylcholine. Alzheimerpatiënten hebben een tekort aan deze stof in de hersenen. Vandaar dat de behandeling erop gericht is de hoeveelheid te verhogen door de vernietiging ervan in de hersenen te verhinderen. Cholinesteraseremmers hebben al jaren hun doeltreffendheid bewezen door de verergering van de symptomen te vertragen of bij het begin van de behandeling sommige hersenfuncties te verbeteren.
  • Geneesmiddelen op basis van Ginkgo Biloba vormen de tweede klasse. Ook al worden aan de bladeren van deze boom sinds mensenheugenis tal van deugden toegeschreven, pas sinds kort worden twee geneesmiddelen op basis van Ginkgo Biloba terugbetaald door het RIZIV, na advies van de ziekenfondsarts (net als voor cholinesteraseremmers). Toch blijft de werkzaamheid van Ginkgo Biloba voor sommige specialisten omstreden.

Een geneesmiddel bij matige tot ernstige dementie

Er bestaat ook een geneesmiddel (dat eveneens wordt terugbetaald na advies van de ziekenfondsarts) voor patiënten met een verder gevorderde vorm van de ziekte. Het werkt in op een andere chemische stof in de hersenen: glutamaat, dat overmatig werkt in de hersenen van Alzheimerpatiënten. Vandaar dat het geneesmiddel de werking van glutamaat moet afremmen. Het heeft effect op de cognitie (geheugen, oordeels- en redeneervermogen…), de dagdagelijkse activiteiten en gedragsstoornissen. Die laatste komen vaker voor in de meer geavanceerde stadia van de ziekte.

Symptomatische, niet-curatieve geneesmiddelen

Deze drie klassen geneesmiddelen hebben één ding gemeen: ze genezen de ziekte niet, maar bestrijden alleen de symptomen. Vandaar dat de patiënt ze elke dag trouw moet innemen, anders dreigen ze hun effect te verliezen.Praat er in elk geval over met uw arts.

Niet-medicamenteuze behandelingen

Naast geneesmiddelen is ook de medewerking van de partner, verpleegkundigen, thuiszorgers en opvangdiensten essentieel om het welzijn van de patiënt te behouden en te bevorderen. Ook de dagelijkse activiteiten (opnieuw) uitvoeren en de woning aanpassen aan de mogelijkheden van de patiënt is belangrijk bij de behandeling. We komen daar in volgende artikelen nog op terug.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Cholinesteraseremmers: de evolutie van de symptomen afremmen

Inwerken op de hersenen De cholinesteraseremmers kwamen zo'n tien jaar geleden op (…)

Alzheimer - Behandeling - Cholinesteraseremmers: de evolutie van de symptomen afremmen
Memantine om het geheugenverlies te vertragen

Inwerken op de hersenen Memantine (Ebixa®) werkt anders dan cholinesteraseremmers (…)

Alzheimer - Behandeling - Memantine om het geheugenverlies te vertragen