backtotop
Nieuws
Ziekte van Alzheimer of depressie?

Ziekte van Alzheimer of depressie?

Geheugen- en concentratieproblemen, in zichzelf gekeerd zijn… Het is niet altijd gemakkelijk om een depressie van een beginnende alzheimer te onderscheiden. Wat is het verband tussen beide ziekten?

Reclame

Georges, 73 jaar, is de laatste tijd niet meer dezelfde. “Sinds enkele weken gedraagt hij zich anders”, vertelt zijn dochter Annemie. “Hij eet steeds minder, heeft nergens nog interesse voor en is erg in zichzelf gekeerd. Dat maakt ons uiteraard ongerust.” Bovendien vergeet Georges steeds vaker dingen. Annemie denkt al aan de ziekte van Alzheimer. Maar gaat het echt om een beginnende dementie of eerder om een depressie?

Diagnose is moeilijk

Depressie bij ouderen en beginnende alzheimer hebben een aantal gemeenschappelijke symptomen:

  • verlies van eetlust
  • slaapproblemen
  • in zichzelf teruggetrokken zijn
  • lichte geheugen- en concentratiestoornissen

Soms is het moeilijk om ze te onderscheiden en een eerste diagnose te stellen. Daarom stellen sommige specialisten een ‘proefbehandeling’ voor op basis van antidepressiva. Als de geheugen- en concentratiestoornissen dan verbeteren of zich stabiliseren, gaat het wellicht om een depressie. In het andere geval moet dementie worden overwogen. Ook neuropsychologische tests kunnen helpen bij de diagnose.

Dement en depressief

Het gaat dus om twee ziekten met gelijkaardige symptomen, maar er is meer: vaak is een patiënt met dementie ook depressief. Zo heeft 51% van alle alzheimerpatiënten ook te maken met een depressie. Oorzaak: atrofie van bepaalde hersenzones die een rol spelen bij de stemmingsregeling. Maar ook de stress waarmee personen kampen als ze hun capaciteiten voelen verminderen.

Behandeling van depressie bij alzheimerpatiënten

Gelukkig bestaan er oplossingen voor alzheimerpatiënten met een depressie. Een combinatie van antidepressiva en psychologische steun kan hierbij doeltreffend zijn. Maar ook is het belangrijk om de patiënt te stimuleren: hem te helpen in beweging te blijven, deel te nemen aan diverse activiteiten of zijn sociale contacten te onderhouden. Stuk voor stuk maatregelen die hem goed doen en een depressie kunnen tegenhouden.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Een neurologische ziekte

Een neurologische ziekte De ziekte van Alzheimer - (…)

Alzheimer - Begrijpen - Een neurologische ziekte
Als een depressie aan alzheimer doet denken

Depressie komt relatief vaak voor bij bejaarden en is niet altijd (…)

Alzheimer - Diagnose - Als een depressie aan alzheimer doet denken