backtotop
Nieuws

Zelfs zware patiënten behandelen

De ziekte van Alzheimer is helaas een zogenaamde degeneratieve aandoening die geleidelijk verslechtert. In de beginfase zijn de symptomen nog vrij onschuldig, zoals sommige recente gebeurtenissen vergeten, maar nadien volgen symptomen die niet alleen het geheugen aantasten.

Reclame

Zelfs zware patiënten behandelen

Het belang van de omgeving

De patiënt wordt van jaar tot jaar afhankelijker van zijn omgeving. Dat betekent zeker niet dat hij geen aangename momenten meer kan beleven met zijn partner, familie of vrienden. Zelfs met een falend geheugen, een verstoorde oriëntatie en een aangetast begripsvermogen kan hij een stevige band behouden met zijn omgeving. Het behoud van die sociale band en van een maximale zelfstandigheid is, net als de beheersing van de geheugenstoornissen, één van de hoofddoelstellingen van de geneesmiddelentherapie.

Zo zelfredzaam mogelijk blijven

Een patiënt die niet meer weet welke dag het is, niet meer kan rekenen, zich niet meer kan oriënteren en zelfs geen recente gebeurtenissen meer onthoudt, kan nog altijd plezier beleven aan zijn dagelijkse leven. Daarvoor is het belangrijk dat zelfs zware patiënten zich zo veel mogelijk kunnen blijven beredderen voor hun gewone, dagdagelijkse activiteiten:

* zich minstens gedeeltelijk kunnen wassen als alles klaarstaat

* kunnen lopen, ook al hebben ze daarvoor hulp nodig

* zelf naar het toilet kunnen gaan

* alleen kunnen eten

* …

In de eerste plaats een mens

Vandaar dat het belangrijk is de moed niet te laten zakken als de ziekte verergert. Zelfs als zijn capaciteiten zwaar aangetast zijn, blijft de patiënt in de eerste plaats een mens, met zijn vreugde en verdriet. Een blik, een gebaar, elkaars hand nemen, een kus: het zijn stuk voor stuk signalen dat emoties veel duurzamer zijn dan sommige louter intellectuele vermogens.Gelukkig bestaat er sinds kort een behandeling die specifiek bestemd is voor matige tot zware Alzheimerpatiënten en waarvan bewezen is dat ze het ziekteverloop vertraagt.

Praat er gerust over met uw arts.

Volg de medische actualiteit en abonneer u op de nieuwsbrieven van MediPedia.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
De ziekte van Alzheimer: hoe een depressie overwinnen?

De eerste symptomen van de ziekte van Alzheimer gaan vaak gepaard met een depressieve toestand, aangezien de (…)

Alzheimer - Behandeling - De ziekte van Alzheimer: hoe een depressie overwinnen?
Cholinesteraseremmers: de evolutie van de symptomen afremmen

Inwerken op de hersenen De cholinesteraseremmers kwamen zo'n tien jaar geleden op (…)

Alzheimer - Behandeling - Cholinesteraseremmers: de evolutie van de symptomen afremmen