backtotop
Nieuws

Is zalm goed tegen alzheimer?

Een straaltje hoop of een aprilvis? Dierenproeven lijken erop te wijzen dat de omega-3-vetzuren in vette vis het ziekteverloop bij alzheimer zeer aanzienlijk vertragen.

Reclame

Wie veel vette vissoorten eet uit koude zeeën - zoals tonijn, zalm, haring en makreel -, lijkt beschermd te zijn tegen de ziekte van Alzheimer. Hoe dit preventiemechanisme precies werkt, is nog niet volledig duidelijk, maar volgens heel wat deskundigen is het hoogstwaarschijnlijk te danken aan het effect van omega-3-vetzuren en in het bijzonder aan DHA (docosahexaeenzuur, dat onmisbaar is voor de hersenfuncties). Precies daarom hebben een aantal onderzoekers van het departement "Veterans Affairs" en van de Universiteit van Los Angeles dierenproeven uitgevoerd om de impact van DHA-rijke visolie na te gaan op de evolutie van de ziekte van Alzheimer (1).

De neuronen "smeren"

Na 35 maanden follow-up - het equivalent van verschillende jaren in een mensenleven - bleek het ziekteverloop bij een groep muizen die visolie kreeg, sterk vertraagd. Die verbetering uitte zich biologisch in een daling van de concentratie amyloïde eiwitten in de hersenen met 70 %. Precies die eiwitten liggen aan de basis van de vorming van "abnormale" plaque bij de ziekte van Alzheimer. Uit andere studies blijkt dat DHA ook de neuronensynapsen zou beschermen, wat voor een optimale communicatie zou zorgen tussen de zenuwcellen. Kortom, veel vette vis eten, zou het geheugenverlies waarmee de ziekte van Alzheimer gepaard gaat, kunnen verminderen, zelfs bij hersenletsels die op een vergevorderd ziektestadium wijzen. Dit heilzame effect doet zich niet voor bij andere types vetzuren.

Eén à twee keer per week

Momenteel worden in de Verenigde Staten, Canada en Zweden omega-3-supplementen uitgetest bij patiënten met beginnende alzheimer, om na te gaan of die therapeutische aanpak de basis kan vormen voor een nieuwe behandeling. Hoewel die tests nog bevestigd moeten worden, kun je volgens de auteurs van de studie toch nooit vroeg genoeg beginnen met voedingspreventie. Eén à twee keer per week vette vis consumeren, is een heel eenvoudige en bovendien goedkope maatregel (zo is makreel één van de goedkoopste en omega-3-rijkste vissoorten). Een gezonde én ontzettend doeltreffende gewoonte, want volgens een andere Amerikaanse studie (2) lopen 65-plussers die minstens één keer per week vette vis verorberen, 60 % minder risico op de ziekte van Alzheimer dan leeftijdsgenoten die er zelden op het menu zetten.

Nicolas Rousseau

Diëtist en voedingsspecialist

(1) Calon, F. Neuron, Sept. 2, 2004; vol 43: pp 633-645. Morris, M. Archives of Neurology, July 2003; vol 60: pp 940-946. Greg Cole, PhD, professor of neurology, David Geffen School of Medicine at UCLA, Los Angeles.

(2) Morris MC et al. Arch Neurol 2003; 60 (7): 940-6

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer

Thuisverpleging Verpleegkundigen kunnen de door de arts (…)

Alzheimer - Leven met - Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer
De ziekte van Alzheimer: een ziekte die meer en meer (…)

Ongeveer 100.000 getroffen mensen De ziekte van Alzheimer is een zware aandoening die ongeveer 100. (…)

Alzheimer - Begrijpen - De ziekte van Alzheimer: een ziekte die meer en meer voorkomt