backtotop
Nieuws

Zal alzheimer ooit omkeerbaar zijn?

Er zijn verschillende hoopgevende studies over alzheimer, maar die van prof. Li-Huei Tsai, van het Massachusetts Institute of Technology, springt er toch uit. Zijn team heeft namelijk ontdekt dat de hersenschade die de ziekte bij muizen veroorzaakt, gedeeltelijk omkeerbaar is.

Reclame

Eerst niét meer weten, dan weer wél

Het ging om een experiment met muizen bij wie de wetenschappers degeneratieve dementie konden veroorzaken via genetische manipulatie. Zo leerden de muizen zich vlot verplaatsen in een labyrint vóór ze dement werden gemaakt. Zes weken na het begin van de ziekte waren ze allemaal letterlijk de weg kwijt in datzelfde labyrint. Daarop werden sommige alleen in een lege kooi geplaatst, terwijl andere integendeel samenleefden met soortgenoten, in een omgeving waarbij ze elke dag "verwend" werden met nieuwe, kleurrijke speeltuigen. Na enkele dagen vond die laatste groep opnieuw zijn weg in de doolhof, terwijl de rest bleef sukkelen.

Een echte vooruitgang

Muizen kunnen onder bepaalde voorwaarden dus een deel van hun cognitieve functies en hun langetermijngeheugen terugkrijgen, ook al hebben hun hersenen een zekere schade opgelopen. De wetenschappers ontdekten zelfs dat de neuronen van de muizen nieuwe verbindingen maakten. Die vooruitgang zou nog kunnen worden versterkt door een behandeling met histone-deacetylase-inhibitoren. Die wordt momenteel uitgetest bij andere neurodegeneratieve ziekten en om de behandeling van sommige kankers te verbeteren.

Hoop voor de toekomst…

Deze studie is slechts een eerste stap, want momenteel kunnen we alleen in het beginstadium van de ziekte nog doeltreffend ingrijpen. Het team van prof. Li-Huei Tsai opende wel hoopvolle perspectieven voor de behandeling van verder gevorderde stadia van de ziekte. Toch is het een grote stap van muizen naar mensen, en nog een grotere stap van een wetenschappelijke ontdekking naar een doeltreffende behandeling! De studie heeft hoe dan ook de verdienste dat ze de voordelen van een een stimulerende en rijke omgeving bevestigt voor alzheimerpatiënten. Al wie te maken krijgt met deze ziekte, is zich daar maar al te goed van bewust…

"Recovery of learning and memory is associated with chromatin remodelling", in Nature 447. Medical News Today.
Marion Garteiser
Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
De ziekte van Alzheimer: een ziekte die meer en meer (…)

Ongeveer 100.000 getroffen mensen De ziekte van Alzheimer is een zware aandoening die ongeveer 100. (…)

Alzheimer - Begrijpen - De ziekte van Alzheimer: een ziekte die meer en meer voorkomt
Een neurologische ziekte

Een neurologische ziekte De ziekte van Alzheimer - (…)

Alzheimer - Begrijpen - Een neurologische ziekte