backtotop
Nieuws

Werelddag dementie op 21 september

Sinds 1994 staat 21 september synoniem voor Werelddag Dementie. Over de hele wereld vragen organisaties rond Alzheimer die dag aandacht voor personen met dementie en hun ziekte. De Vlaamse Alzheimer Liga vzw plant in Gent een familiedag voor zijn leden en sympathisanten.

Reclame

In Vlaanderen alleen zouden naar schatting 100.000 mensen lijden aan een vorm van dementie. Als gevolg van de vergrijzing, jaarlijks komen er 10.000 dementerenden bij, zou dat aantal binnen enkele tientallen jaren kunnen verdubbelen tot 200.000. Want hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op dementie en Alzheimer. Ongeveer 6 procent van de 65-jarigen zou dementeren, tegenover ongeveer 30 procent van de 85-plussers.

Taboe rond dementie en Alzheimer doorbreken

Een Werelddag Dementie is vandaag meer dan nodig. Ze moet immers het taboe op dementie helpen doorbreken. "Mensen die zich zorgen maken over een geliefde of over zichzelf, hebben het erg moeilijk om erover te praten. Te vaak ook worden ze niet geloofd. Jammer, want een vroege diagnose, correcte informatie en een sterk netwerk kunnen voor de zieke en zijn mantelzorgers een groot verschil maken", zegt Jan Barbe, medeorganisator van de Werelddag Dementie in Gent.

De Werelddag praktisch

De Vlaamse Alzheimerliga organiseert elk jaar in de week van 21 september een familiedag voor zijn leden en sympathisanten. Voor de editie 2008 sloeg de vzw de handen in elkaar met de Oost-Vlaamse expertisecentra voor dementie; Paradox uit Gent en Meander uit Dendermonde. Als slogan koos de Alzheimerliga voor 'Samen Dementie Draagbaar Maken'. Locatie is feestzaal Torrepoort, Poel 7 in Gent.

De dag start met enkele korte toespraken van Gents burgemeester Daniël Termont, Christine Van Broeckhoven, meter van de Liga, en van Jan Van Rompaey, peter van de Alzheimerliga. Na de feestlunch volgt een boottochtje op de Gentse wateren. De Gentse bariton Vincent Willemyns sluit de middag af. Er worden 150 tot 200 aanwezigen verwacht.

Inschrijven kan via www.alzheimerliga.be of door te bellen naar 0800 15 225 / 014 43 50 60. Leden van de Vlaamse alzheimerliga betalen 18 euro, niet-leden 24 euro. Voor nieuwe leden bedraagt de inschrijvingsprijs 28 euro, inclusief het lidgeld. Inschrijving is geldig na betaling via overschrijving voor 15 september op rekeningnummer 310-1035580-94.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?

Stel gemeenschappelijke activiteiten voor die de patiënt met de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?
De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen

Oriëntatiestoornissen Naast de voor de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen