backtotop
Nieuws

Wat doen we op zondag?

Voor alzheimerpatiënten en hun omgeving is de zondag vaak een zeer lange, ja zelfs al te lange dag. Om die ietwat saaie zondagen wat op te fleuren, lanceerde Alzheimer België de zogenaamde "Alzheimerzondagen", een nieuw initiatief. We hadden daarover een gesprek met mevrouw Mormal, voorzitster van de vereniging.

Reclame

 

-Wat houden de "Alzheimerzondagen" precies in?

Sinds vorige zomer organiseren we elke eerste zondag van de maand van 15 tot 17 uur animatie. Op die manier willen we de patiënten en hun familie wat ontspanning en gezelligheid bieden. De animatie gaat van muziek tot vertelnamiddagen. Deze namiddagen zijn niet bedoeld als therapie, maar moeten telkens een feest zijn. Hoewel: eenzaamheid doorbreken, werkt ook helend.

-Wie leidt die "Alzheimerzondagen"?

De animators zijn vrijwilligers. Zo hadden we het geluk om Suzanne Ferry te gast te hebben van kleinkunsttheater "Le cabaret aux chansons". Maar we kregen ook al een accordeonist op bezoek…

-Hoe is dit project gegroeid?

Tijdens onze 24-uurspermanentie kreeg ik van velen de vraag welke activiteiten er mogelijk waren op zondag. De zondag is immers een speciale dag waarop er niet veel te doen is. Op restaurant gaan met een alzheimerpatiënt valt niet mee, en heel wat patiënten voelen zich erg eenzaam als ze geen familiebezoek krijgen. Veel alzheimerpatiënten gaan tijdens de week trouwens naar een dagcentrum. Sommigen willen zich 's zondags eens mooi uitdossen en uitgaan… terwijl er eigenlijk geen enkele activiteit gepland is. Het is dié leegte die ik deels wou opvullen.

-Hoe luidden de reacties op uw initiatief?

De formule sloeg enorm aan, en sommige deelnemers ontmoeten elkaar zelfs buiten de "Alzheimerzondagen". Momenteel gaat het om vijf families, en da's ideaal, want op die manier leren de patiënten elkaar beter kennen en zien ze elkaar elke maand terug. Doordat het gezelschap klein is, overwinnen ze sneller hun drempelvrees.

-Wilt u dit initiatief nog uitbreiden?

Als een activiteit goed loopt, proberen we het project te "exporteren", op voorwaarde dat anderen de fakkel kunnen overnemen. Het is dus niet uitgesloten dat de Alzheimerzondagen binnenkort ook buiten Ganshoren georganiseerd worden, zoals momenteel al het geval is voor kunsttherapieworkshops en het praatcafé ("Café-Souvenirs").

De "Alzheimerzondagen" hebben plaats in Ganshoren, op elke eerste zondag van de maand. De deelnemingsprijs bedraagt 3 euro. Volgende afspraak op zondag 1 april. Info en inschrijvingen op 02/428 28 10.

De vereniging is trouwens op zoek naar vrijwilligers om de zondagen te animeren. Een warme oproep aan de artiesten onder u!

Julie Luong
 

 

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Gedragsstoornissen en de ziekte van Alzheimer

Stemmingsschommelingen Net als geheugenstoornissen (…)

Alzheimer - Symptomen - Gedragsstoornissen en de ziekte van Alzheimer
De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen

Oriëntatiestoornissen Naast de voor de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen