backtotop
Nieuws
Verhoogt slecht slapen kans op alzheimer?

Verhoogt slecht slapen kans op alzheimer?

Volgens Amerikaanse onderzoekers zou er een verband bestaan tussen chronische slaapproblemen en dementie. Zou een goede nachtrust de ziekte van Alzheimer kunnen tegengaan?

Reclame

U slaapt slecht en wordt ’s nachts vaak wakker? U vindt de armen van Morpheus niet meer zo comfortabel als vroeger? Dergelijke slaapproblemen veroorzaken uiteraard vermoeidheid, maar er zouden ook andere dingen spelen. Zo bestaat er volgens onderzoekers van de Washington University School of Medicine in Saint Louis mogelijk een verband tussen slaapproblemen en de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.

Slaapkwaliteit en de ziekte van Alzheimer

Om tot die resultaten te komen, bestudeerden de onderzoekers de slaap van een honderdtal mannen tussen 45 en 80 jaar. Doel? Een link leggen tussen de slaapkwaliteit en de vorming van amyloïde afzettingen (seniele plaques). Abnormale ophoping van die afzettingen in de hersenen zou namelijk samenhangen met de ziekte van Alzheimer en soms al meer dan tien jaar optreden voor de eerste ziektesymptomen ontstaan.

Minder slaap betekent meer amyloïde plaques

Resultaat: mannen die ’s nachts geregeld – meer dan vijf keer per uur – wakker worden, lopen meer risico op de vorming van seniele plaques. Ook wie minder slaapt dan 85% van de tijd die hij in bed doorbrengt, maakt meer kans om de diagnose ‘alzheimer’ te krijgen voor de eerste symptomen van dementie (geheugenstoornissen en gedragsveranderingen) zich voordoen.

De kip of het ei?

Toch is er niet meteen reden tot paniek. Hoewel de onderzoekers een verband hebben gelegd, is het niet meteen duidelijk of slaapgebrek de oorzaak is van het ontstaan van amyloïde afzettingen, of net omgekeerd. Met andere woorden: heeft slaapgebrek een impact op de ziekte van Alzheimer of leidt dementie tot vroegtijdige slaapproblemen?

Alzheimer: het belang van een goede nachtrust

De precieze oorzaken van de ziekte van Alzheimer zijn nog altijd onbekend. Wel staat vast dat tal van factoren het ontstaan van dementie kunnen afremmen. Voorbeelden zijn regelmatig sporten, niet roken en uw hersenen trainen. Horen ook het aantal uren slaap en de slaapkwaliteit thuis in die lijst? Om dat met zekerheid te bepalen, zijn grondiger studies nodig. Deze resultaten vestigen hoe dan ook de aandacht op het belang van een goede nachtrust. Af en toe eens lekker uitslapen kan al bij al geen kwaad, niet?

Bron: Ju, Y., Duntley, S., Fagan, A., Morris, J. & Holtzman, D. 2012. Sleep Disruption and Risk of Preclinical Alzheimer Disease. AAN 2012. Abstract. Presented at the American Academy of Neurology's 64th annual meeting in New Orleans, February 14 2012.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
De ziekte van Alzheimer: een hersenaandoening

Niet alle mechanismen die een rol spelen bij de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Begrijpen - De ziekte van Alzheimer: een hersenaandoening
Gedragsstoornissen en de ziekte van Alzheimer

Stemmingsschommelingen Net als geheugenstoornissen (…)

Alzheimer - Symptomen - Gedragsstoornissen en de ziekte van Alzheimer