backtotop
Nieuws

Testosteron tegen de ziekte van Alzheimer?

Een recente Amerikaanse studie wijst op de mogelijkheid om de ziekte van Alzheimer te voorkomen en te behandelen via een therapie op basis van testosteron. Bij mannetjesmuizen bleek testosteron immers de vorming van amyloïde plaques, één van de belangrijkste oorzaken van alzheimer, te vertragen.

Reclame

Testosteron zou de ziekte van Alzheimer kunnen voorkomen of vertragen. Zo luidt in elk geval de stelling van een Amerikaanse studie die onlangs verscheen in The Journal of Neuroscience. Hoe zijn de onderzoekers van de Davis School of Gerontology (Universiteit van Zuid-Californië) tot die conclusie gekomen? Ze gebruikten mannetjesmuizen die genetisch kwetsbaar waren voor de ziekte. Vervolgens verwijderden ze bij sommige exemplaren de geslachtsklieren (de zogenaamde gonaden). Gevolg: de muizen in kwestie konden geen testosteron meer aanmaken, hét mannelijke geslachtshormoon bij uitstek, al is het ook aanwezig bij wijfjes, zij het in mindere mate. Daarnaast lieten ze andere muizen onaangeroerd.

Kwetsbaarder muizen

Resultaat: Bij een test bleken de muizen die geen testosteron produceerden, veel meer moeite te hebben om de uitgang van een labyrint te vinden. Maar nog belangrijker: ze ontwikkelden meer amyloïde plaque in de hersenen dan de intact gelaten muizen. Amyloïde plaque wordt veroorzaakt door een abnormale ophoping van eiwitdeeltjes buiten de cellen, en is één van de belangrijkste oorzaken van alzheimer. De studie wees dus uit dat muizen die geen testosteron meer produceerden, kwetsbaarder waren voor de ziekte.

Vertraging van het ziekteproces

Daar houdt het experiment van prof. Pike en zijn team echter niet bij op. Vervolgens spoten ze testosteron in onder de huid van de muizen die er geen meer konden aanmaken. En wat bleek? Niet alleen hun gedragsproblemen verminderden, ook de ophoping van amyloïde plaque. "De resultaten zijn hoopgevend, want ze sporen ons aan om dit onderzoeksspoor verder te bewandelen", aldus prof. Pike.

Verder onderzoek bij de mens

Enig minpunt: het team van prof. Pike probeerde niet om testosteron toe te dienen aan wijfjesmuizen of mannetjesmuizen met een normaal testosterongehalte. De onderzoekers weten dus niet wat daarvan het effect is. Het is trouwens nog veel te vroeg om alzheimerpatiënten een therapie aan te raden op basis van testosteron. Eerst moeten uiteraard de langetermijneffecten ervan bestudeerd worden bij de mens. Meteen de volgende stap in het onderzoek!

Aurélie Michel

 

BRON: Rosario, E. The Journal of Neuroscience, Dec. 20, 2006; vol 26: pp 13384-13389.

 

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer

Thuisverpleging Verpleegkundigen kunnen de door de arts (…)

Alzheimer - Leven met - Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer
Hoe weet u of het om de ziekte van Alzheimer gaat?

Klinisch onderzoek Geen enkel bloedonderzoek (biologische marker) of radiologisch hersenonderzoek (…)

Alzheimer - Diagnose - Hoe weet u of het om de ziekte van Alzheimer gaat?