backtotop
Nieuws

Terugbetaling van geneesmiddelen bij de ziekte van Alzheimer: de basisprincipes

In België worden geneesmiddelen bij de ziekte van Alzheimer terugbetaald, onder bepaalde voorwaarden. Wel zijn onlangs bepaalde criteria versoepeld. Tekst en uitleg.

Reclame

Er bestaan drie grote categorieën geneesmiddelen voor de ziekte van Alzheimer: cholinesteraseremmers (Aricept, Exelon, Reminyl) en ginkgo biloba (Tavonin) bij beginnende tot matige vormen, en memantine (Ebixa) bij matige tot ernstige vormen.

Zoals we in een vorig artikel toelichtten, wordt de ernstgraad van de ziekte bepaald aan de hand van de Mini Mental State Examination (MMSE), een test in 30 punten die uitgevoerd wordt bij het eerste consult en nadien gebruikt wordt als follow-upinstrument.

Afhankelijk van de MMSE

De geneesmiddelen bij de ziekte van Alzheimer worden terugbetaald onder bepaalde voorwaarden en na goedkeuring van de adviserende ziekenfondsarts. Eén van de voorwaarden hangt af van de MMSE-score: om één van de drie cholinesteraseremmers (of één van de vormen van ginkgo biloba) terugbetaald te krijgen, moet de MMSE-score minstens 12 bedragen bij de eerste evaluatie en mag ze nadien niet lager liggen dan 10. Deze geneesmiddelen komen dan ook alleen in aanmerking bij de beginnende tot matige vormen van de ziekte.

Voor de matige tot ernstige vormen

Memantine is dan weer voorbehouden voor de matige tot ernstige vormen en wordt alleen terugbetaald bij een MMSE van 14 of minder.

Daarnaast worden ook een aantal andere tests uitgevoerd, zodat de adviserende arts een totaalbeeld krijgt van de cognitieve toestand van de patiënt:

  • een psychiatrische test, de Neuro-Psychiatric Inventory (NPI), om na te gaan of er sprake is van hallucinaties, stemmings- of gedragsstoornissen…
  • een test om het vermogen te evalueren om dagelijkse taken uit te voeren
  • een autonomietest
  • een test om de graad van algemene intellectuele achteruitgang te beoordelen.

Bovendien moet een hersenscan (of magnetische resonantie) bewijzen dat de intellectuele achteruitgang niet te wijten is aan een andere ziekte (tumor, cerebrovasculaire accidenten…).

De patiënt moet altijd begeleid zijn

Om al die tests te kunnen uitvoeren en de patiënt volledig te kunnen evalueren, moet hij zich altijd laten begeleiden. Alleen de MMSE-test wordt onbegeleid uitgevoerd, de andere, bovenvermelde tests moeten gebeuren in bijzijn van een vriend of familielid.

Een regelmatige herevaluatie

Bij een eerste terugbetalingsaanvraag wordt de terugbetaling toegekend voor zes maanden. Daarna volgt een jaarlijkse evaluatie. Gelukkig hoeven al die ellenlange tests sinds april 2006 niet meer bij elke nieuwe terugbetalingsaanvraag te worden herhaald. De adviserende arts moet dan alleen nog de uitslag van de MMSE-test en de algemene evaluatie van de toestand van de patiënt krijgen.

Dr. Philippe Violon

 

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Belastingvermindering bij de ziekte van Alzheimer

De bijkomende vrijstelling van inkomstenbelasting geldt voor (…)

Alzheimer - Leven met - Belastingvermindering bij de ziekte van Alzheimer
Welke kortingen zijn beschikbaar bij de ziekte van (…)

Sociaal telefoontarief Geldt voor rechthebbenden op verhoogde terugbetaling met (…)

Alzheimer - Leven met - Welke kortingen zijn beschikbaar bij de ziekte van Alzheimer?