backtotop
Nieuws
Telebewaking: nuttig bij alzheimer?

Telebewaking: nuttig bij alzheimer?

Hulp vragen door gewoon op een knop te duwen, een weggelopen persoon terugvinden… Wat is de zin van telebewaking voor een alzheimerpatiënt of voor zijn naaste omgeving?

Reclame

Malaise, val of zelfs onveiligheidsgevoel… Dankzij telebewaking kunt u met één eenvoudige handeling hulp vragen. Principe? Een hangertje of armband die de persoon in kwestie permanent moet dragen. Daarop een knop waarop het volstaat om te drukken om in contact te komen met een operator, 7 dagen op 7, 24 uur op 24. Vervolgens komt er onmiddellijk hulp: een naaste, een verpleegkundige met wachtdienst of de hulpdiensten. Een interessant concept, maar is het dat ook voor personen met de ziekte van Alzheimer?

Nuttig voor alzheimerpatiënten?

Een alzheimerpatiënt is zelden alleen. Als één van uw naasten aan deze ziekte lijdt, zult u dat maar al te goed weten. Als hij bovendien gedesoriënteerd is, kunnen we ons terecht afvragen of hij de alarmknop wel zal gebruiken. Of gewoon of hij zal onthouden waar dat vreemde hangertje rond zijn nek voor dient. “Op het eerste gezicht heeft een telebewakingsdienst weinig nut voor alzheimerpatiënten”, aldus Jean-Noël Pire, directeur van het departement gezondheid van de CSD (Centrale de Services à Domicile) van Brussel. “Als de patiënt de knop niet gebruikt, is zo’n systeem zinloos. Gelukkig bestaan er nog andere technologische oplossingen.”

Bij valpartijen

Er bestaan bijvoorbeeld valdetectoren die de operator automatisch waarschuwen wanneer de drager van het systeem brutaal van houding verandert of een tijdlang onbeweeglijk blijft. De persoon komt ten val? Dan worden onmiddellijk de hulpdiensten verwittigd, zonder dat de patiënt of zijn naasten iets hoeven te doen.

Een weggelopen alzheimerpatiënt terugvinden

Nog beter: sommige telehulpoperatoren bieden toestellen aan voor mobiele telebewaking. Ze zijn uitgerust met een gps-systeem en kunnen weggelopen personen opsporen, waar ze ook zijn. Nuttig voor de naaste omgeving van alzheimerpatiënten! Niet zelden verlaat zo’n patiënt immers het huis zonder medeweten van zijn omgeving en loopt hij verloren. “We zijn er al in geslaagd om met één van die toestellen een weggelopen alzheimerpatiënt op te sporen”, vervolgt dhr. Pire. “Hij bevond zich in een park in de buurt, maar zijn familie kon hem maar niet terugvinden.”

Waar vindt u zo’n telebewakingsdienst?

Uw ziekenfonds, een centrum voor thuishulp en thuiszorg of sommige OCMW’s kunnen u doorverwijzen naar een telebewakingsdienst, of er u rechtstreeks één leveren. Reken voor een abonnement van zes maanden op ongeveer 50 euro per maand, afhankelijk van de operator, het dienstenaanbod en uw situatie (BVT-statuut enz.).

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Opname in een woon- en zorgcentrum van een patiënt met de (…)

Opname in een instelling: een moeilijke beslissing Als een patiënt met de ziekte (…)

Alzheimer - Leven met - Opname in een woon- en zorgcentrum van een patiënt met de ziekte van Alzheimer
Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer

Thuisverpleging Verpleegkundigen kunnen de door de arts (…)

Alzheimer - Leven met - Praktische hulp bij de ziekte van Alzheimer