Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:11
Een studie heeft een verband aangetoond tussen de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer en te hoge cholesterol bij veertigers. Opgelet voor vet!
Verschillende studies hebben al de invloed aangetoond van bepaalde voedingsstoffen. Zo zouden omega-3-vetzuren, die onder meer in vis zitten, en polyfenolen, die terug te vinden zijn in druiven, een preventieve werking hebben tegen Alzheimer. Helaas kan voeding ook een risicofactor vormen. Uit recente studies* van Amerikaanse en Finse onderzoekers blijkt namelijk dat cholesterol een bijzonder negatieve impact zou hebben. Zo zouden veertigers met een te hoge cholesterol meer risico lopen om op termijn de ziekte van Alzheimer te krijgen.
Het onderzoek is gebaseerd op een uitgebreide steekproef: 9.844 personen van 40 tot 45 jaar, gerekruteerd tussen 1964 en 1973. In deze groep kregen uiteindelijk 598 personen tussen 60 en 80 jaar Alzheimer of een vergelijkbare aandoening. Personen met een hoge cholesterol lopen vanaf hun 40ste dan ook 66 % meer risico om later Alzheimer te ontwikkelen. Ter info: ons cholesterolgehalte wordt als hoog beschouwd boven de 240 mg per deciliter bloed. Een nog verontrustender resultaat: personen met een slechts matig verhoogde cholesterol (tussen 200 en 240 mg) liepen 52 % meer risico dan personen met normale waarden.
Toch willen de auteurs van de studie het publiek geruststellen: "Het goede nieuws is dat, wat goed is voor het hart, dat ook is voor de hersenen. Het gaat dan ook om een risicofactor die kan worden beïnvloed, door je cholesterolgehalte te verlagen dankzij een gezondere levensstijl", aldus Rachel Whitmer, lid van het onderzoeksteam. Het is dan ook aan te raden om regelmatig te bewegen en zuinig om te springen met vet en vooral dan met verzadigde vetzuren, die vooral in (orgaan)vlees, eieren en volle melk zitten. Deze verstandige reflexen helpen niet alleen de ziekte van Alzheimer te voorkomen, maar vormen ook een beschermende factor tegen hart- en vaatziekten.
Jonathan Barbier
Bron: Solomon A. et col. (2009) Midlife Serum Cholesterol and Increased Risk of Alzheimer's and Vascular Dementia Three Decades Later. - Dementia & Geriatric Cognitive Disorders: 28: 75-80.
Deel en print dit artikel
“Ketonen zitten in elk van ons”, legt inspanningsfysioloog Chiel Poffé uit. Hij doet aan de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen (FaBeR), KU Leuven, al een ti...
Lees verderOnderzoek van UvA-promovendus Teun Siebers bevestigt nu dat jongeren meer afleiding ervaren op momenten dat ze ook meer social media gebruiken. Ook zorgen social media e...
Lees verderVolksgezondheidsfunctionarissen maken zich steeds meer zorgen over het alcoholgebruik van oudere Amerikanen. Het jaarlijkse aantal alcoholgerelateerde sterfgevallen van 2...
Lees verderUit de studie, die gepubliceerd werd in het vakblad Science, blijkt dat bepaalde cellen in de luchtwegen tijdens een astma-aanval kapot worden geknepen. Die cellen dienen...
Lees verderDr. Xavier Van der Brempt, longarts en allergoloog in Waha en in de Clinique Saint-Luc in Bouge (Allergopôle), geeft tekst en uitleg over lenteconjunctivitis.
Dr. Françoise Guiot, dermatoloog en oprichter van het Centre médical Saint-Georges in Grez-Doiceau, geeft tekst en uitleg over wat te doen in geval van een acute wonde.
Voor baby's is de keuze van het juiste water delicater dan voor volwassenen. Dr. Émilie Poitoux, kinderarts, geeft tekst en uitleg.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen