backtotop
Nieuws

"Soins chez soi": de link tussen alle thuiszorgdiensten

De Brusselse vzw "Soins chez soi" biedt sinds de jaren 1980 een gratis coördinatiedienst aan tussen alle dienstverleners die thuiszorg verlenen aan bejaarden of mensen die tijdelijk hulpbehoevend zijn, maar niet naar een zorginstelling willen.

Reclame

Een dergelijke dienstverlening is bijzonder zinvol bij de ziekte van Alzheimer. Die leidt immers tot heel wat problemen. Meestal is het trouwens zinloos - maar niet gratis! - om slechts één probleem aan te pakken. Anderzijds valt het niet mee om een beroep te doen op verschillende therapeuten of dienstverlenende instanties: je moet ze vinden, afspraken maken, ervoor zorgen dat hun taken compatibel zijn, enz. In de jaren 1980 richtten een aantal huisartsen daarom de vzw "Soins chez soi" (thuiszorg) op, om in die behoefte te voorzien. Alle inwoners van Brussel kunnen er terecht op één enkel telefoonnummer waar ze een uitgebreid diensten- en zorgpakket kunnen bestellen. De vereniging heeft immers een goed totaalzicht op wat de patiënt precies nodig heeft. Deze coördinatiedienst is gratis, want de vzw is erkend en wordt gefinancierd door de Franse Gemeenschapscommissie (COCOF, Commission communautaire française). De patiënt moet uiteraard wel betalen voor de verleende diensten.

Een zeer uitgebreid dienstenaanbod

De vereniging biedt een bijzonder uitgebreid dienstenaanbod, met onder meer thuiszorg - door verpleegkundigen en kinesitherapeuten, maar ook podologen, opticiens, tandartsen en ergotherapeuten -, maaltijden, klusjes, gezinshulp en een noodcentrale. De vzw verleent sommige van die diensten rechtstreeks, maar heeft als hoofdtaak als link op te treden tussen de 450 erkende dienstverleners en alle personen die er nood aan kunnen hebben. Het gaat dus niet alleen om alzheimerpatiënten. "We bieden onze diensten aan aan alle inwoners van Brussel", aldus Catherine Ballant, directrice van de vzw, "ook al zijn de meeste van onze klanten tussen 70 en 90 jaar". Een leeftijd waarop de ziekte van Alzheimer bijzonder vaak voorkomt. De vzw heeft trouwens in samenwerking met "Alzheimer Belgique" een gespecialiseerde dienst opgericht voor psychologische ondersteuning van mantelzorgers.

Dubbele coördinatie

"Soins chez soi" moet soms werken in moeilijke omstandigheden (sommige patiënten zijn verward, vereenzaamd, kampen met sociale of psychologische problemen...), maar doet méér dan alleen het zorgaanbod op elkaar afstemmen. "Soms moeten we ook ingrijpen in het dagelijkse leven van de patiënt. Zo kan het gebeuren dat zijn woning te slecht onderhouden is om bepaalde diensten te kunnen aanbieden. In dat geval kunnen we een beroep doen op de familie of op een solidariteitsnetwerk: buren, vrienden enz." De vereniging neemt ook contact op met de behandelende artsen: "We geven hen alle informatie door, schriftelijk of telefonisch. En als we er niet in slagen om de toestand van de patiënt te verbeteren, proberen we in de mate van het mogelijke zijn arts te ontmoeten om het probleem te bespreken."

Marion Garteiser

Praktisch:

De vzw "Soins chez soi" is te bereiken op het nr. 02/420.54.57. U vindt ook informatie op de site: www.soinschezsoi.be.

Deze specifieke dienst bestaat alleen in Brussel (eentalig) en is representatief voor wat je elders terugvindt in andere vormen. U vindt de lijst van Nederlandstalige verenigingen die dit soort dienst aanbieden op de site van het RIZI: www.riziv.be

 

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Hoe evolueert de ziekte van Alzheimer?

Aantasting van de cognitieve functies Alle lichamelijke en geestelijke functies (…)

Alzheimer - Symptomen - Hoe evolueert de ziekte van Alzheimer?
Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?

Stel gemeenschappelijke activiteiten voor die de patiënt met de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?