backtotop
Nieuws

Snoezeltuinen: een origineel idee voor rusthuizen

Bij de woon- en zorgcentra in ons land zijn de snoezeltuinen in opmars. Bewoners kunnen in een snoezeltuin wandelen, maar ook voelen, ruiken en kijken naar dieren en planten. Met een duidelijke therapeutische meerwaarde tot gevolg.

Reclame

“Een demente, bijna blinde bewoonster van ons rusthuis reageerde quasi niet meer op haar omgeving. Maar in de tuin herkende ze bloemen en planten uit haar vroegere bloementuin en begon ze er spontaan over te vertellen. Die bloementuin was heel belangrijk voor haar.”

Een paradijselijk hoekje

Aan het woord is Veerle Cornelis van rusthuis De Ceder in Beersel. In De Ceder verblijven 60 bewoners, van wie 29 met dementie. Met steun van de Koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij paste De Ceder zijn 200 vierkante meter tuin enkele maanden geleden aan tot een complete belevings- of snoezeltuin. ‘Snoezelen’ is een samenstelling van ‘snuffelen’ en ‘doezelen’, met ander woorden, op een rustige manier genieten van zintuiglijke prikkels.

Uit de tuin van De Ceder werden de oude struiken weggehaald, net als de giftige planten en bomen. De tuin werd omheind en er werden wandelpaden met klinkerstenen aangelegd. Op de bewonersvergaderingen konden bewoners kwijt welke bloemen en planten ze zeker in de tuin wilden. Op een rustige plek kwam een prieel om te ‘snoezelen’. Ook staan er een aantal banken op verschillende plaatsen. Misschien komt er nog een aangepaste schommelbank.

Therapeutische meerwaarde

Dankzij de herinrichting van de tuin hebben de bewoners, onder wie ook de demente, vandaag de vrijheid om zonder gevaar het gebouw te verlaten. Valide bewoners en flatbewoners zetten hun vroegere hobby verder en voelen zich nuttig door het onderhoud van de tuin. Zwaar zorgbehoevende, diepdemente bewoners kunnen op mooiere dagen in de tuin ‘snoezelen’. In de tuin worden ze opengesteld aan meer prikkels dan ze gewoon zijn. Bijvoorbeeld een briesje, een bloemengeur, fluitende vogels… Dankzij de tuin kunnen bewoners de opeenvolging van de seizoenen beter volgen en zijn ze ook beter georiënteerd in de tijd. Ze worden herinnerd aan de bloemen en planten die ze zelf vroeger hadden.

Veelbelovende resultaten

Om de resultaten van de snoezeltuin te meten, is het nog te vroeg. “Het project is pas enkele maanden geleden opgestart. Bovendien is er nog heel wat werk aan de winkel om over een volwaardige snoezeltuin te spreken”, geeft Veerle Cornelis van De Ceder aan. “Maar we zien wel dat enkel het feit dat demente bewoners alleen naar buiten kunnen om ‘ergens’ heen te gaan, hen rustiger maakt. Ook de andere bewoners ervaren de tuin als mooi en aangenaam. De meeste bewoners gaan regelmatig alleen of samen met hun bezoek een ommetje maken in de tuin. Bewoners die nooit buiten kwamen zien we nu dagelijks één of meerdere wandelingen maken zonder begeleiding. Kortom, de therapeutische meerwaarde en de bijhorende verhoging van de levenskwaliteit is duidelijk.”

Pieter Segaert

Praktisch

Een lijst van rusthuizen met een snoezeltuin vind je via deze link:

http://www.kbs-frb.be/supportedcall.aspx?id=209840&jaar=2007&LangType=2060

 

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Hoe evolueert de ziekte van Alzheimer?

Aantasting van de cognitieve functies Alle lichamelijke en geestelijke functies (…)

Alzheimer - Symptomen - Hoe evolueert de ziekte van Alzheimer?
Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?

Stel gemeenschappelijke activiteiten voor die de patiënt met de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?