backtotop
Nieuws
Reminiscentie voor alzheimerpatiënten

Reminiscentie voor alzheimerpatiënten

Reminiscentie kan de levenskwaliteit van alzheimerpatiënten verbeteren. Doel? De communicatie met de naaste omgeving bevorderen, verbeteren en stimuleren.

Reclame

Naarmate de ziekte van Alzheimer evolueert, wordt het moeilijker om te communiceren. De persoon met dementie heeft moeite om te onthouden wat er gezegd wordt en om zich op het gesprek te concentreren. Wanneer gesprekken zeldzamer worden of van toon veranderen, beïnvloedt dat soms ook de relatie tussen de patiënt en zijn omgeving. Een situatie waar de partner of de familie het soms moeilijk mee heeft. Dankzij de workshops reminiscentie krijgen de patiënten weer vertrouwen in hun capaciteiten, worden ze gestimuleerd, maar worden ook het contact en de communicatie met de naasten hersteld.

Herinneringen oproepen

Wat houden die workshops precies in? "We komen samen met kleine groepjes patiënten en naasten, en behandelen telkens één thema per sessie: bijvoorbeeld het begin van het nieuwe schooljaar of speelgoed", verklaart Anouk Dufour, ergotherapeute en specialiste in psychomotorische revalidatie bij de Franstalige vereniging Alzheimer Belgique. "Gedurende twee uren proberen we om de vijf zintuigen van de deelnemers te activeren en te stimuleren naargelang het gekozen thema. Zo laten we ze voorwerpen aanraken, foto’s bekijken en becommentariëren, geluiden waarnemen, muziek beluisteren of neuriën, eten of proeven."

Langetermijngeheugen stimuleren

De bedoeling is in te spelen op het langetermijngeheugen en op de emoties, en dat door herinneringen op te halen via een melodie, een geur, een waarneming of een voorwerp. "We proberen bijvoorbeeld voorwerpen te zoeken die bepaalde herinneringen oproepen. Tijdens een workshop rond het thema 'speelgoed' geven we de deelnemers oude poppen, tollen of houten spellen. Voor het thema 'terug naar school' brengen we een zwart bord, krijt en pennendozen mee en halen we samen herinneringen op." Een zachte manier om de capaciteiten aan te spreken die de persoon heeft behouden.

Ook workshops voor naaste familieleden

Alzheimerpatiënten worden dagelijks en vaak op een pijnlijke manier geconfronteerd met hun falende geheugen. Ook daar kunnen de workshops reminiscentie iets aan doen door heel voorzichtig hun langetermijngeheugen en hun oude herinneringen aan te spreken. Want die blijven bij de ziekte van Alzheimer het langst bewaard.

Op de sessies zijn ook de naaste familieleden welkom, zodat ze kunnen communiceren en samen zijn met hun demente partner, vader of zus. Meteen ook een goede gelegenheid om de onderlinge band te herstellen.

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
De symptomen van de ziekte van Alzheimer niet minimaliseren

Jammer genoeg wordt (…)

Alzheimer - Symptomen - De symptomen van de ziekte van Alzheimer niet minimaliseren
Als een depressie aan alzheimer doet denken

Depressie komt relatief vaak voor bij bejaarden en is niet altijd (…)

Alzheimer - Diagnose - Als een depressie aan alzheimer doet denken