backtotop
Nieuws

Psychomotoriek: een verademing voor alzheimerpatiënten

Sinds begin dit jaar organiseert de vereniging "Alzheimer België/Alzheimer Belgique" workshops psychomotoriek voor alzheimerpatiënten. Een manier om ze enigszins terug te brengen naar de realiteit en hen te helpen om beter te communiceren en tegelijk hun angst te verminderen.

Reclame

"Tijdens een sessie waarbij de deelnemers elk om beurt een bal moesten werpen, merkte ik dat Lea in gedachten verzonken was. Ik sprak haar aan en kreeg als antwoord: 'Lea? Die is afwezig!' En inderdaad: Lea besefte niet wat er rond haar gebeurde. Vandaar dat ik haar, door haar aan te raken en naar haar te kijken, duidelijk moest maken dat ze zich wel degelijk in ons gezelschap bevond en dat ik haar zag". Anouk Dufour is ergotherapeute en leidt sinds enkele maanden workshops psychomotoriek voor alzheimerpatiënten. Ze is er immers van overtuigd dat die patiënten fysiek contact zoeken, maar er ook behoefte aan hebben om bekeken te worden, om hun identiteit terug te vinden.

Een functionele aanpak

"Dankzij relaxatieoefeningen kunnen alzheimerpatiënten zich openstellen voor de hen omringende wereld", aldus de jonge vrouw met zachte, rustgevende stem. "Via eenvoudige gymnastiekbewegingen probeer ik hen attenter te maken voor de signalen van hun lichaam." Doel: hen opnieuw in contact brengen met zichzelf, hun identiteit versterken en hen bewust maken van hun omgeving. Ander voordeel van deze methode: "Lichaamsbeweging versterkt hun creativiteit en vormt een communicatiemiddel met de buitenwereld. Bovendien bevordert psychomotoriek via ritme en muziek ook de tijdsoriëntatie van de patiënten en biedt ze hen een rustgevend kader".

... maar ook en vooral een rationele

In tegenstelling tot ergotherapie, die vooral de patiënt zelfredzamer wil maken, is psychomotoriek er niet op gericht resultaten te boeken of de ziekte "klein te krijgen". Ze wil in de eerste plaats de relatie van de patiënt met zijn omgeving verbeteren. Deze aanpak bespaart alzheimerpatiënten niet alleen mislukkingen, maar is ook meer gericht op interactie. "Ik doe vaak baloefeningen. Door elkaar een bal toe te gooien, maken de patiënten contact met elkaar. Het gaat dus om een vorm van communicatie", vervolgt de therapeute. Dankzij psychomotoriek kunnen patiënten "loslaten" en zich vrij uiten, en bovendien ook beter hun emoties beheersen.

Angst verzachten…

Psychomotoriek biedt nog een belangrijk voordeel: de oefeningen kunnen aangepast worden aan de ernstgraad van de ziekte. "Wanneer een patiënt geen gesprek meer kan voeren, biedt psychomotoriek een rustgevend kader, waardoor hij minder angstig wordt", aldus Anouk Dufour. "Deze behandelingsmethode is minder gericht op expressie, maar werkt meer met lichaamstechnieken: massage, relaxatie, ademhaling…" Een onmisbare bron van ontspanning en welzijn!

Aurélie Bastin

Voor meer info over de workshops psychomotoriek: bel naar 02.428.28.10 of surf naar www.alzheimerbelgique.be

Lees meer over Alzheimer
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?

Stel gemeenschappelijke activiteiten voor die de patiënt met de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - Wat moet u doen bij geheugen- en gedragsstoornissen?
De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen

Oriëntatiestoornissen Naast de voor de ziekte van Alzheimer (…)

Alzheimer - Symptomen - De ziekte van Alzheimer: niet alleen geheugenstoornissen